Авторитетът на кмета: Как ДБ направи пробив в турска община?

OFFNews 14 юли 2021 в 18:51 16358 1

На изборите в неделя, в шуменската община Хитрино, която е с преобладаващо турско население, Демократична България направи пробив, какъвто малцина са очаквали.

Там за обединението са гласували 40,67% от жителите. ДПС са втори с 30,94%, ГЕРБ трети с 10,52%, ИТН четвърти с 4,95%, а БСП - едва пети с 3,73%.

Каква е причината?

Най-повърхностната е, че на девето място в листата е местен представител - г-жа Гюлджан Сабриева. Подобно обяснение би могло да е частично валидно, но напълно недостатъчно за победа на избори в капсулирания Делиорман. В други райони, в които Демократична България издигна за народни представители етнически турци, дори и на предни позиции, не се видя нищо подобно. Вотът пак се подели основно между ДПС и ГЕРБ. Затова се чуха и обвинения, че в Хитрино и Демократична България е действала като партиите, срещу които се бори.

Ето какво ни пише читателка на OFFNews от Хитрино, представила се като Месруре:

"Стана известно на всички ни в община Хитрино, както и информацията ни потвърдиха голяма част от селските кметове, че нашият кмет Нуридин Исмаил на тези избори ще помага на Демократична България. Забелязахме, че гласовете са насочени конкретно към един участник са под номер 109 в листата на Демократична България-Шумен, а тя е Гюлджан Сабриева".

Месруре пита - Какво ДБ са обещали на Нуридин Исмаил и дали това не е политически чадър по разследванията срещу него? Тя иска да знае и по какво демократичното обединение се различава от ГЕРБ и ДПС, след като действа по този начин.

Силният човек в община Хитрино е именно кметът Нуридин Исмаил, който заема този пост вече 18 години. През това време политическите му възгледи са еволюирали. Преди да стане симпатизант на ДБ, той е подкрепял ДПС, а след това и ГЕРБ. Исмаил се сближи с Бойко Борисов след трагедията в Хитрино през декември 2016 г. Тогава на гарата в селото избухна цистерна с газ, която уби 7 души, рани десетки и бяха разрушени много къщи. Около разпределението на средствата за възстановяване на селото се появиха съмнения, че не всичко е по правилата и че липсват ясни критерии. През 2017 г. Нуридин Исмаил бе изключен от ДПС, а общината от раз разлюби движението с почетен председател д-р Ахмед Доган. Борисов наричаше кмета "мой брат" и дори бе почетен гост на тържеството по случай ритуалното обрязване (сюнет) на детето на Исмаил. 

На предишните избори, на 4 април, на практика в община Хитрино демократи е нямало. Три месеца по-късно ДБ е получила 1133 гласа тук. Две трети от тях са с преференция за Гюлджан Сабриева.

Тези гласове на практика са изцяло привлечени от партията на Бойко Борисов, която на 4 април е имала 1456 бюлетини, а на 11 юли - само 292.

Самият Исмаил не крие, че е повлиял на резултата.

“Работих за “Демократична България”, казва той пред Свободна Европа и обяснява, че иска да е част от промяната.

По думите на Исмаил Гюлджан Сабриева е предложение, на хората в общината.

Самата тя пък също пред Свободна Европа казва, че е поискала разрешение от кмета дали може да си проведе кампанията в общината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!