Иван Анчев: Връщането на българите от чужбина не може да стане с лозунг или призиви

OFFNews 01 юли 2021 в 17:46 1164 0

Връщането на българите от чужбина не може да стане с лозунг или призив. Това каза в предизборен диспут по БНТ Иван Анчев, водач на листата на Републиканци за България за 14 МИР - Перник и трети в листата на София област.

Анчев, който бе генерален консул на България в Чикаго, имал е и мандат във Вашингтон, добави: „Аз съм бил, многократно, свидетел, когато различни държавници, независимо от коя политическа сила са идвали от България и са имали среща с българската общност, било във Вашингтон, било в Чикаго. Казват: „Върнете се, България ви очаква, вие сте важни…“. А както обичам да казвам – нито ги искат, нито ги очакват. Защото българите в чужбина знаят как се живее в държава с правила! Знаят как се живее в държава, в която властва върховенството на закона, знаят как се живее в държава, в която личните свободи са неотменими. Така че аз не съм сигурен, че съвременната българска политическа класа иска българите от чужбина да се върнат в България“.

По думите на Анчев трябва да направим така, че България да бъде достатъчно привлекателно място – но не само от чисто сантименталните подбуди. „Забележете, всички българи имигрират на Запад или в САЩ, изобщо – в западно-християнската цивилизация, ако мога така да го обобщя“, каза Анчев.

Затова, по думите на кандидата за народен представител от Републиканци за България, за да се върнат сънародниците ни от чужбина, страната трябва да бъде положена, образно казано, на три основни „кита“ – правова държава, добро образование, стабилна икономика.

Иван Анчев обясни, че това е процес, който не става с призиви и програми, но може да се случи от самосебе си, ако за човек няма разлика в това как ще бъдат гарантирани спестяванията му, как ще бъде гарантиран неговият личен живот, къде ще учи детето му...

„Ние отделяме специално внимание за българите в чужбина и имаме редица инициативи, които малко или много, бяха приобщени после и от други политически партии. Но това няма значение, важно е да се случи“. Многомандатен избирателен район „Чужбина“, разрешаване на българите с двойно гражданство да се кандидатират за народни представители, защото в момента те нямат такова право – това са нещата, които на първо време трябва да се направят, по думите на Анчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови