Ивайло Мирчев: Фирми, които строят Хемус, получават повече пари, отколкото бизнесът и гражданите

OFFNews 31 март 2021 в 18:58 3478 0

Бизнесът и гражданите са получили под 1 млрд. лева преки помощи в рамките на една година. В сравнение: фирми, приближени до Бойко Борисов, които строят магистрала Хемус, са взели над 1,2 млрд. лева за същия период.

Това заяви пред БНТ кандидатът за народен представител Ивайло Мирчев от Демократична България. 

По думите му магистралата не струва 4 млрд. лева: "Минимум 30% са разпределени от фирмите".

Мирчев обясни, че Демократична България предлага мерки, близки до модела на Запад: "3000 лева еднократна помощ на човек - това е безпрекословно". По думите му мерките не са дали резултат, защото само за ден имаме над 5000 заразени с COVID-19, а България е последна в ЕС по дадени държавни помощи. 

"Демократична България има 12 приоритета, като част от тях са смяна на главния прокурор, ограничаване на мандата му, съдебна реформа и лустрация. В коалицията нямаме нито един агент от ДС, а Красимир Каракачанов има 7 във ВМРО", обясни още той. 

Ивайло Мирчев добави, че от ДБ искат оставката на Иван Гешев, след като Христо Иванов е подал сигнал да бъде проверен записът с Бойко Борисов, но отговорът на прокуратурата е, че няма основание.

"Той не разследва, не си мръдна пръста за всичко, което се случи с Борисов през последните 7 месеца. Борисов в началото не отрече, а после изкара версията за Мата Хари, преди това пък обясняваше, че е имало среща в Бояна", заяви кандидатът за народен представител. 

Мирчев коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ: "Все пак мнението на партньорите ни е важно, а в случая то показва, че България е страна, пропита от корупция. Трябва да спрем да разчитаме, че някой на Запад ще свърши нашата работа. Нашата работа е тук, в страната. Това се видя и на протестите това лято. Трябва да спрем да гледаме към Русия, към САЩ, към ЕС и да разчитаме, че те ще ни кажат какво да правим. Този път имаме шанс и шансът е тази неделя - да излезем, да гласуваме и да гласуваме масово". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!