Илияна Йотова в Девин: Държавата спешно трябва да подпомогне местната болница

OFFNews 22 октомври 2021 в 17:01 1286 0

Снимка пресцентър Президентство

Девинската болница се превърна в нарицателно. Преди много години, когато здравното министерство беше решило да я закрие, с усилията на отговорни хора, успяхме да я спасим. Днес отново е изправена пред проблеми и сега е особено важно държавата спешно да я подпомогне.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на днешното си посещение в Девин. Според нея затрудненият достъп до здравна помощ е недопустим за европейска държава в 21. век.

Тя подкрепя настояването на общините за по-голяма самостоятелност и свобода да се борят за средства, а не да разчитат на благоразположението на по-голямата община или на държавата.

По време на посещението ѝ в Триград Илияна Йотова обсъди с жителите на селото проблеми като обезлюдяването, липсата на поминък и мотивация на младите хора да останат в родината. На срещата вицепрезидентът отбеляза, че средствата от националния и европейския бюджет се концентрират в няколко големи града на България, а демографските пустини разширяват своя обхват и все повече българчета се раждат зад граница:

„Демографията не е само статистики и доклади, а целенасочена държавна политика за законност и ред, за работа и сигурност“, посочи Йотова и настоя за специална държавна политика за заетост във високопланинските и по-бедните региони.

Според Илияна Йотова европейските средства стигат само до определени джобове:

"Но се оказа се, че някои от къщите за гости не са за гости, а за собственика си. Трябва да скъсаме с порочния модел на усвояване на европейските пари, а те да развиват българската икономика."

Вицепрезидентът отново призова държавата да обърне внимание и на малките населени места, някои от които са откъснати от света:

„Магистралите са хубаво нещо, но останалите пътища не са ремонтирани от десетки години."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!