Хаос и неразбории в секциите в Турция

OFFNews 04 април 2021 в 09:20 1855 0

Изборният ден в Турция започна с хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден, съобщи БНР.

В началото на изборния ден в секцията в Авджълар СИК трябваше да проведе заседание и да реши къде трябва да се попълват декларациите от тези избиратели, които не са ги попълнили онлайн. С 4 гласа "за" и 3 "против" решението беше това да става предварително, а пред СИК да се полага само подпис. Минути след това решение в секцията пристигнаха застъпници и беше свикано ново заседание на СИК, а решението беше променено - декларациите да се попълват в самата секция. А опашката от гласоподаватели растеше, увеличаваше се и напрежението.

"В 7:00 пише! Стана 8 часа, а още не приемат. Те гледат колкото по-малко хора минат, още по-добре! Това е", сподели избирателка пред БНР.

"От 6:30 чакам тук и не мога да гласувам. Искат да не гласуваме! Тогава да не отварят!", каза и друг избирател.

В Турция днес е в сила полицейски час, който не важи за българските избиратели. На места са организирани микробуси, които да ги превозват до изборните секции. А първите часове на изборния ден не оправдаха очакванията хората да се изплашат заради пандемията и да не дойдат да гласуват масово, както е било при предишни избори в Турция.

По традиция в Турция са най-много гласувалите български избиратели извън страната. Тази година предварителни декларации са попълнени от 21 000 души.

В 7 часа в присъствието на поне половината членове на секционните комисии започва вота във всички 35 секции в Турция. За гласуващите с български паспорти тук не важи наложеният полицейски час и те могат свободно да отидат до урните с документа си за самоличност. Турска полиция охранява още от вчера изборните секции.

През нощта 4-ма униформени полицаи и двама цивилни дежуриха пред всяка секция, а в изборния ден за реда и спазването на мерките, които са в сила в Турция, ще следят по 6-ма униформени и двама цивилни турски полицаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови