ДПС постави абсолютен рекорд в Пазарджик на вота 2 в 1, ГЕРБ отново печели града

Кристина Минчева 11 юни 2024 в 10:09 1261 0

Пазарджик

Снимка Уикипедия

Часовниковата кула в Пазарджик

ГЕРБ-СДС отново спечели Пазарджик, ДПС се нарежда плътно зад тях с 9% разлика, а ПП-ДБ бележи силен крах с двоен спад в сравнение с предишните парламентарни избори, сочат резултатите на ЦИК при 100% преброени секционни протоколи. 

Битката за първото място в града беше оспорвана. До последно ДПС имаше шанс да бъде първа политическа сила, а водач на листата в Пазарджик е Делян Пеевски, който има силно влияние в региона. При всички случаи ДПС дърпа гласове от ГЕРБ, а причината за това е именно Пеевски, пише БНР. 

Въпреки че ДПС отбеляза рекорд, партията на Бойко Борисов е първа политическа сила и на двата вида избори. ГЕРБ е получила 29.04% от гласовете за НС и 27.05% за ЕП. За народни представители от ДПС са гласували 20.36% от избирателите, а за евродепутати - 19.75%. 

Поредният висок резултат и на двете партии най-вероятно се дължи и на бившия кмет на Пазарджик Тодор Попов, който все още има голям брой кметове в 30-те населени места в общината. По време на кметските му управления, при парламентарни избори, вотът се канализираше така: "белите гласове за ГЕРБ, черните – за ДПС", пише още БНР.

ПП-ДБ издигна настоящия кмет на града Петър Кулински, който победи Тодор Попов на балотаж на местните избори през 2023 г. На предсрочния вот 2 в 1 обаче обединението претърпя силен крах и се нареди на четвърта позиция с 8.88% подкрепа за НС и 8.06% за ЕП. 

Преди тях са "Възраждане", за които са гласували 8 605 (12.69%). Проруската партия е получила по-голяма подкрепа от ПП-ДБ и за евродепутати - 12.44%

Партията на Корнелия Нинова също бележи спад в подкрепата. БСП е получила 8.39% доверие за народни представители и 8.06% за евродепутати.

В Пазарджик ИТН запазват резултата си от последните парламентарни избори с 4.83% от гласовете за НС и 5.07% за ЕП.

Новата политическа звезда "Величие", която в някои градове превари дори ДПС и БСП, се нарежда на осмо място в града с подкрепа за депутати от 3.55% и за ЕП - 3.33%. Преди тях е МЕЧ на Радостин Василев, за която са гласували 2 438 избиратели (3.60%), 2081 (3.18%) са дали подкрепата си за евродепутати от партията на Василев.

На фона на резултатите, Пазарджик отбеляза абсолютен рекорд по ниска избирателна активност - под 30%.  

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх