Десетки хиляди болни и карантинирани няма да могат да гласуват (видео)

Георги А. Ангелов 01 април 2021 в 15:59 2746 0

Димитър Димитров

Десетки хиляди болни или хора под карантина няма да могат да гласуват. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Димитър Димитров.

“Хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите, просто няма да могат гласуват. И това трябва да е ясно”, каза Димитров. Всъщност срокът за подаване на заявление за гласуване с мобилна урна изтече на 31 март.

На 1 април българите с позитивен за коронавирус тест са 4200, а предния ден - 5176. Ако се вземе средно число от 4688 души, тъй като властите обявиха, че сме в плато, това означава, че около 19 000 ще са лишени от глас. Няма данни за последните дни колко са карантинирани, но броят им е близо до този на активните случаи - над 60 000. Така можем да предположим, че поне още 19 000 души, карантинирани в последните дни, няма да могат да гласуват.

Тези, които са карантинирани на различен от постоянния им адрес, също няма да могат да гласуват, тъй като е трябвало да сменят адреса си в общината до 20 март. "Има и по-сложни казуси, когато карантинираният е на адрес, различен от постоянния и настоящия адрес", каза Димитров.

Отделно голяма част от поискалите да гласуват с урни също няма да могат да го направят, защото няма да бъдат създадени секции поради липсва на желаещи да участват в мобилните секционни комисии и те се формират трудно. Димитров не можа да каже колко мобилни секции ще има и къде няма да има, тъй като те все още се формират, но призна, че има трудности. “Трудно се сформират особено в големите градски агломерации. Имаме много съобщения, че в по-малки общини - например Севлиево, Ловеч, тези комисии са вече назначени, списъците са съставени и ще трябва да обслужват примерно 20 човека, което не е много високо число”, каза той.

Попълването на самите декларации за мобилни секции е отказало много хора, тъй като те първо трябвало да бъдат принтирани, после да бъдат попълнени и подписани, а след това сканирани или снимани, за да бъдат подадени. Много малка част от хората имат принтер вкъщи. Механизмът за смяна на постоянен адрес пък изисква ходене на място в общината, което е невъзможно за болни и карантинирани, или наличието на електронен подпис. 

895 кандидати се състезават за новия парламент, обобщи Димитър Димитров. 465 секции ще бъдат образувани в чужбина, като повече от половината вече са получили своите изборни книжа. В страната стационарните избирателни секции са 11 983. В 9398 секции ще може да се гласува с машини.

В болниците ще има най-малко 88 ковид секции.

3401 наблюдатели са регистрирани, а организациите, които ще наблюдават изборите, са 28.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !