В 35% от кварталите на София вече има балон на цената на жилищата

OFFNews 01 декември 2023 в 09:59 12134 3

Сгради

Снимка Архив

В 94% от кварталите на София имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон. Под 10% от домакинства с най-високи доходи в столицата могат да си позволят жилище през 2022 г. В Пловдив и Варна жилищата са достъпни за едва 10% от домакинствата. Бургас отбелязва резултат близък до средния за страната, където жилищата са достъпни за 30% от домакинствата. Бургас е и градът с най-малко влошаване на показателя за достъпност през 2022 г. спрямо 2021 г. в групата на шестте най-големи градове в страната, за които НСИ публикува данни. 

Това става ясно от ежегодния анализ за достъпността на жилищата в България, публикуван от "УниКредит Булбанк". 

В групата на средно големите градове, подобряване на метриката за достъпност през 2022 г. в сравнение с 2021 г. се отчита в Пазарджик, където като правило доходите на домакинствата печелят от близостта до пазара на труда с едни от най-високите нива на заплати - този на Пловдив. В същото време влошаване на достъпността на жилищата се наблюдава в Добрич и Благоевград, докато в останалите шест града стойностите отчетени през 2022 г. са без голяма промяна спрямо тези през 2021 г.

За да се върне пазарът в София отново към равновесие, при условие че доходите останат без промяна, е необходим спад в цените на жилищата в София от 47%. Ако цените на жилищата останат фиксирани и целия преход към равновесен пазар се осъществи само чрез увеличение на доходите, те трябва да нараснат с 89%. 

Последните данни за 2022 г. сочат, че достъпността на жилищата в София (от 11.4 пъти) е близка до тази в най-големите градове на Канада - Торонто, Австралия - Мелбърн, втория най-голям град на САЩ - Лос Анджелис, все страни с далеч по-високи доходи от тези в България, както и във втората и третата група най-големи градове в Китай, където доходите са близки до тези у нас. В същото време, в най-силно прегряващите големи градове в Канада – Ванкувър, Австралия – Сидни, както и в групата на четирите най-големи градове на Китай са отчетени индекси за достъпност на жилищата през миналата година, които са по-високи, в някои случаи значително, спрямо тези измерени в София. 

През последните седем години различията между столицата и средните за страната стойности в националните пазари включени в нашата извадка се задълбочават най-много в България. Това още веднъж подчертава наличието на големи и продължаващи да се изострят диспропорции между столицата и останалите региони на страната, което остава извън фокуса на вниманието на отговарящите за провежданата у нас стопанска политика. 

През второто тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България отчетоха втория най-висок ръст в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

3

IvoIvo

01.12 2023 в 13:29

Само в 35%? :)

4642

2

ctef

01.12 2023 в 13:21

Това се повтаря от години, а цените растат, строежите никнат един след друг. Значи се продава.
Кога ще се спука балона?

135

1

Far Rider

01.12 2023 в 13:14

Далаверата на строителната мафия ще свърши както в САЩ. Да му мислят дребните риби и купувачите.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика