Телекомите в Европа апелират за по-малко регулация на сектора

OFFNews 28 септември 2017 в 16:22 2649 1

Нуждаем се от балансирана, прозрачна и предсказуема регулация, която да стимулира предлагането на нови услуги на потребителите ни и създаване на нови работни места в страните от ЕС. Това подчерта от подиума на годишната среща на Eвропейската асоциация на телекомуникационните оператори – ЕTNO главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев.

Той взе участие в международната конференция в Брюксел, чиято основна тема бе „Европейските регулации в дигитализацията във времена на промени“.

Заедно с Мария Габриел, европейски комисар по въпросите за цифровата икономика и цифровото общество, както и с главните изпълнителни директори на Deutsche Telekom - Timotheus Höttges, Orange - Stephane Richard и Qualcomm Europe - Enrico Salvatori, Атанас Добрев обсъди проблемите в проекта за ново европейско телеком-законодателство през призмата на дигиталното бъдеще на обединена Европа.

„Промяната ще се случи и тя несъмнено ще доведе до нов начин на живот и до нови бизнес правила“, каза той.

„Важното е доколко европейските компании ще участват в тази промяна и дали ще имат възможност да са неин двигател. Ако има опасност, то тя не е в задаващата се цифровизация, а в това кой ще я случва – европейските телекоми или компаниите зад океана, които имат много по-голяма свобода на действие и обхват.“

От дискусията още стана ясно, че европейските телекоми се притесняват от усложнената регулация и стеснен спектърен обхват в сравнение с конкурентните оператори в Щатите. Участниците в разговора подчертаха необходимостта от повече свобода и възможности за възвръщаемост на инвестициите. По отношение на тенденциите в европейските регулаторни политики, в хода на разговора Атанас Добрев сподели:

„Телеком операторите в Европа трябва да имат свободата да рискуват. Не би било успешно да се опитваме да ограничаваме бъдещето преди то да се е случило. Моят апел към регулаторните органи е: оставете индустрията свободна от рестрикции и нека конкуренцията е основен регулаторен двигател. Това би бил верният път, който подхожда на Европа.“

В диалога на трибуната Добрев изрази подкрепата на телеком-сектора за усилията на българския еврокомисар Мария Габриел при отстояване предложените от ЕК политики за дерегулация и стимулиране на инвестициите и иновациите. Той заяви също интереса на VIVACOM от сътрудничество с българското правителство относно намаляване цените за роуминг със страните от Западните Балкани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови