Рублата се срина, след като Путин призна ДНР и ЛНР

OFFNews 22 февруари 2022 в 09:39 6894 3

Рублата се обезцени силно спрямо долара и еврото, след като руският президент Путин нареди изпращането на военни сили в отцепилите се от Източна Украйна сепаратистки региони на Донцек и Луганск.

Заповедта беше дадена само часове, след като той призна независимостта на двата източноукраински региона, като всичко това засилва страховете от неизбежна руска инвазия в Украйна и от налагането на тежки санкции на Русия от страна на Запада.

Руската валута се срина в рамките на вчерашния ден от нива малко над 76 рубли за един щатски долара към 80,50 рубли, като спадът продължава и в началото на днешната търговия към 80,80 рубли - най-ниско ниво за рублата от ноември 2020 г. Така руската валута отбеляза в понеделник една от най-драматичните си обезценки в рамите на ден от началото на коронавирусната пандемия.

В същото време еврото поскъпва към 91,30 рубли, което е най-ниското ниво на руската валута от май 2021 г.

САЩ вече наложиха санкции на двата отцепили се украински региона, като забраниха търговията на всякакви стоки с тях и подчертаха че тези мерки са отделни от санкциите, които Вашингтон и неговите съюзници са подготвили, ако Русия започне пълномащабна инвазия в Украйна.

Координираните санкции ще бъдат обявени по-късно във вторник. Възможните мерки могат да бъдат насочени към големи финансови институции, блокирайки достъпа на Русия до глобални електронни доставки или стъпки, предназначени да ограничат руските енергийни фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

2

Bace7

22.02 2022 в 10:04

То добре рублата се е "сринала", ама стоките в магазините им в рубли са си същите, а нефта и газа ще излетят...т.е. Путин има файда и заради валутния курс, и заради потенциалните доходи.
 
X

Да помогнем на украинските деца!