Първата соларна компания на борсата на 30 ноември

OFFNews 28 ноември 2022 в 09:00 43538 0

АмонРа

Снимка АмонРа

Компанията за доставки, монтаж и сервиз на фотоволтаични модули „АмонРа Енерджи“ АД планира да се листне на пазара за малки и средни предприятия ВЕАМ на Българската фондова борса (БФБ). Ако предагането е успешно, това ще е първото първично публично предлагане (IPO) на дружество от соларната енергетика тази година.

„АмонРа Енерджи“ АД ще се опита да набере 15.6 лн.лв. от BEAM, като предложи 1 259 100 броя обикновени, поименни, безналични акции, всяка с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 12.40 лева. Предлагането ще се счита успешно, ако бъдат записани и заплатени най-малко 200 хил. бр. акции или поне 2.48 млн. лв.

Според изпълнителния директор д-р инж. Димитър Белелиев набирането на капитал на борсата ще осигури на фирмата по-бързо развитие и по-голям дял на Балканския полуостров. По думите му „АмонРа Енерджи“ е най-големият доставчик на соларни системи в България, като има за цел да стане такъв и на Балканския полуостров. „Листването на БФБ ще ни помогне да станем още по-прозрачни за нашите доставчици, клиенти, за фирмите-инсталатори, с които работим, за застрахователите и т.н.“, коментира той. „Когато една компания е публична, всичко е открито – взимане на решения, финансово представяне, бизнес резултати. Чрез листването на борсата се надяваме доверието в нас да нарасне. В момента все още има хора, които не вярват, че в България има компания, която доставя соларно оборудване „от днес за утре“. При това на производители от т.нар. първи стълб на световната енергетика“, пояснява той.

Изпълнителният директор на "АмонРа Енерджи" д-р инж. Димитър Белелиев

Бизнес планове

Дружеството ще инвестира част от набраните на борсата средства в нови складови бази за фотоволтаични панели, инвертори и покривни конструкции, се посочва в проспекта на „АмонРа Енерджи“. Едната база ще бъде около 3 000 кв.м. в района на Стара Загора (това ще бъде вторият логистичен център у нас). Тя ще покрива доставките в Източна България. Изграждането й се планира за началото-средата на 2023 г. Другата база ще е в Букурещ (края на 2023 г.). След година и половина-две предстои изграждането на още една база в Клуж, Румъния. В момента фирмата е в процес на преместване на основния си склад от София в Драгоман, където вече е избрана база от около 2200 кв.м.

Компанията има продажби в Северна Македония, Сърбия и Гърция. По-голямо разрастване там се планира през 2023 година заради очакваните законови промени и грантови мерки за соларни системи. В момента румънският пазар заема малко под 10% от продажбите на „АмонРа Енерджи“, а с около 3-процентов дял са продажбите в Северна Македония и Гърция. „Пазарът в Румъния е от 4 до 6 пъти по-голям от този в България и трудно може да бъде покрит само с един логистичен център за соларни системи“, обяснява д-р инж. Белелиев. Според предприемача в Гърция конкуренцията е по-голяма отколкото в Румъния, но „АмонРа Енерджи“ може да предложи по-добра ценова оферта.

Бизнес фокус – малки и средни слънчеви централи

Фокусът на „АмонРа Енерджи“ са малките и средни покривни соларни системи – за къщи, вили, за малки и средни предприятия. Очакванията са именно в този сегмент търсенето да е най-голямо в следващите няколко години. При големите централи основно предизвикателство е балансирането на произведената енергия и преносът ѝ до мястото на потребление. „Технически правилно е енергията да се произвежда там, където ще се консумира“, пояснава д-р инж. Белелиев. Според него разходите за балансиране ще нарастват неимоверно много през следващите години. Освен това, изграждането на огромни централи върху плодородна земя, прекатегоризирана в неплодородна, не е правилно в екологичен, икономически и енергиен аспект. „В момента ние сме единствената компания в България с подобен бизнес фокус. Възможно е да останем единствената. Големите фирми не се интересуват от изграждане на малки и средни соларни централи. Малките фирми едва ли бързо ще пораснат толкова много“.

Финансови показатели и очаквания

„АмонРа Енерджи“ АД от 1 януари до 30 юни 2022 г. е реализирала нетна печалба от 6.6 милиона лева (в сравнение с около 0.5 млн. за 2021 г.). Продажбите на индивидуална база са достигнали близо 39 милиона лв. Очакванията са оборотът на „АмонРа Енерджи“, заедно с този на дъщерното дружество „ЦЕРБ Солар“ ЕООД, да надхвърли 50 млн. лв. до края на годината. Очакванията за печалбата за 2022 г. на „АмонРа Енедржи“ са да бъде малко под 10 млн.лв., заедно с тази на 100% дъщерната компания „ЦЕРБ Солар“.

Ръководният екип на "АмонРа Енерджи"

Историята

„АмонРа Енерджи“ АД е основана през лятото на 2020 г. Компанията се занимава основно с логистиката и доставките на оборудване за малки и средни соларни системи. Тя е логично разширение на бизнес дейността на „Централна енергоремонтна база“ ЕАД – предприятие със 75-годишен опит в енергетиката. „АмонРа Енерджи“ притежава и дъщерна фирма за проектиране и инсталация на соларни системи по покриви на жилищни и промишлени сгради – „ЦЕРБ Солар“. Фирмата осигурява и безплатно техническо обучение за работа с оборудването, гаранционна и следгаранционна поддръжка.

Аукционът от първичното публично предлагане на акции на „АмонРа Енерджи“ АД е на 30 ноември, като предлагането ще продължи два работни дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки