Никаква следа как е взето решението България да поиска по-скъпи самолетни билети

Александра Маркарян 13 ноември 2019 в 17:31 7035 2

Не може да се открие документална следа как е взето решението България да се присъедини към декларацията с искане ЕК на обложи с данък самолетните полети, инициирана от Нидерландия и подкрепена от Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и България. За решението се разбра от коментар на евродепутата Радан Кънев във Фейсбук, който писа, че страната ни е присъединена "изненадващо и тайно" с подписа на финансовия министър Владислав Горанов, който впоследствие го потвърди.

Кой и защо е упълномощил министър Горанов да направи това и как присъединяването на България защитава националните ни интереси са въпроси, които OFFNews зададе писмено на Министерството на финансите днес. Попитахме също защо не е имало обществено обсъждане, а се наложи да разберем, че страната ни лобира за поскъпване на самолетните билети в Европа от пост във Фейсбук.

Отговори не получихме, няма и да получим. Малко след като изпратихме въпросите си, от пресцентъра на МФ ни потърсиха и обясниха, че коментар на министър Горанов по темата пред журналисти в Народното събрание съдържа отговорите на въпросите ни. Възразихме, че не е така, на което отговориха, че няма какво повече да се каже.

В коментара си министър Горанов заявява, че решението каква да е позицията на България е взето "след обсъждане на ниво Министерски съвет". От тази формулировка не се разбира има ли правителствено решение, или просто министрите и премиера са си говорили. Имаше дебат в Министерския съвет и преценихме, че можем да се присъединим към тази декларация - казва Горанов.

Затова попитахме правителствената пресслужба има ли решение на Министерския съвет, което да дава зелена светлина министър Горанов да заема съответната позиция по холандската декларация. Поинтересувахме се и ако да, кога е взето то. Оттам не знаеха за такова решение. Трябва да проверим, може да е обсъдено на оперативно заседание на МС - отговориха от пресслужбата днес привечер - ден, след като въпросът доби публичност.

Оперативно заседание е събиране във формат Министерски съвет, на което министрите и премиерът могат да обсъждат каквото решат, без обаче това да има правна стойност.  За да се вземе решение за позиция на България, по което са компетентни и други министерства, предварително се прави съгласувателна процедура с тях. В случая такова министерство със сигурност е транспортното, затова ги попитахме имало ли е такава процедура. Отговорът беше отрицателен: не е имало съгласувателна процедура, по административен ред подобно нещо в министерството не е постъпвало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4534

2

Общинар

13.11 2019 в 23:01

Когато става дума уж за екотакса, върху горивото, трябва да има съгласуване и с МОСВ! Друго въпросче, нали сме щели да субсидираме чартърните полети, за да компенсираме фалита на Томас Кук? А може би някой си е направил сметката как да гепи още десетки милиони евро от допълнителното дотиране на самолетните билети, платено уж като екотакси!!!

12362

1

Хуан

13.11 2019 в 20:29

Както беше знакът на БСП палец нагоре, на СДС два пръста във формата на V, така и на ГЕРБ знакът е среден пръст (по Арман Бабикян, ако се не лъжа). т.е. вие си питайте квото си искате и ние ще си правим квото си искаме и баш ни брига.