Michelin напуска Русия

OFFNews 28 юни 2022 в 13:30 1779 1

Мишлен

Снимка Архив

Мишлен

Френският концерн за гуми Michelin напуска Руската федерация и става поредната чужда компания, която се изтегля от страната от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари и наложените впоследствие санкции. От "Мишлен" обявиха, че ще прехвърлят дейността си на местно ръководство.

Стотици западни компании - от мебелния магазин Ikea до веригата за бързо хранене McDonald's и спортната Nike - напуснаха Русия след избухването на войната.

Michelin посочи проблеми във веригата за доставки като основна причина за решението си да се откаже от бизнеса в Русия.

"След като спря производствената си дейност в Русия на 15 март, сега Michelin потвърждава, че е технически невъзможно да възобнови производството, по-специално поради проблеми с доставките, в контекста на обща несигурност - се казва в изявление на компанията за гуми. - Поради това групата е принудена да планира прехвърлянето на всички свои дейности в Русия до края на 2022 г."

Новата структура ще функционира независимо от Michelin.

В Michelin-Русия работят около 1000 души, повечето от които в завода в Давидово край Москва, където годишният производствен капацитет е до два милиона гуми.

Продажбите на Michelin в Русия представляват 2% от общите продажби на групата и 1% от световното производство на автомобилни гуми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови