Край на намаленото ДДС за ресторанти, фитнеси, парно и природен газ

Министерството на финансите публикува проект за промени в данъчни закони. Намаленото ДДС остава само за брашно, книги, хляб и детски храни

OFFNews 17 март 2023 в 20:12 6726 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Министерство на финансите

Ресторантьорите и фитнесите няма да плащат намалено ДДС от 1 юли, предвижда проектозакон на Министерство на финансите. От 9 на 20% се вдига и ДДС на природния газ и топлоенергията.

С намалена ставка остават само хлябът (0%), брашното (0%), детските храни (9%) и книгите (9%) - това предвижда публикувания за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В законопроекта е заложено още предварително деклариране на данни за превозите на стоки на територията на Република България на стоки с висок фискален риск, извършвани с транспортни средства над 3,5 тона,  въвеждане на режим за уведомяване на приходните агенции за предстоящи плащания от бюджета към данъчно задължени лица, уточняват в прессъобщение от МФ.

Спорният еднократен данък свръхпечалба е разписан в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта. Предлага се той да важи от 1 юли 2023 г. до края на годината. С този данък ще важи за всички лица, които подлежат на облагане с корпоративен данък, както и тези, които се облагат с алтернативен на корпоративния данък и едноличните търговци и приравнените на тях за данъчни цели лица, които осъществяват стопанска дейност за генерираните от тях свръхпечалби. От обхвата ѝ се изключват лицата, които внасят временна солидарна вноска, която е със сходни характеристики като предлаганата солидарна вноска.

С измененията и допълненията на Закона за акцизите и данъчните складове се предлага течностите за електронни цигари, несъдържащи никотин, и заместителите на тютюна, съдържащи никотин, да се включат в обхвата на акцизните стоки и за тях да се прилагат правилата за тютюневите изделия.

Финансовото министерство иска и отмяна на въведените краткосрочни антиинфлационни мерки за възстановяване на платения акциз за електрическа енергия, нулевата акцизна ставка върху моторните горива за LPG и за природния газ и нулевата акцизна ставка за произведената електрическа енергия от възобновяеми източници. 

От МФ предлагат още прагът за разплащания в брой да бъде намален от 10 000 на 5000 лв. Това важи и за изплащането на заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови