Кметът на Панагюрище благодари на Лиляна Павлова за язовир

OFFNews 01 септември 2016 в 13:53 7216 0

Започва строителството на язовир „Луда Яна“, който трябва да реши проблема с питейната вода на 45 000 души в района на Панагюрище и няколко пазарджишки общини.

"След 16 годишно прекъсване, само за последната година и половина ние започваме строителството на втори язовир за питейно водоснабдяване", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при подписването на договора за изграждането на водоема.

Изпълнител на строителството е консорциум „Щрабаг – Станилов“. Проектът е на стойност 56 млн. лв., осигурени от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“.

Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м., а стената му ще е висока 50 м. По план строителството ще продължи 900 дни. Пълненето с вода се очаква да започне през пролетта на 2019 г.

Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. По време на строителството ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършване на обекта ще има 30 постоянни служители.

Строителството на „Луда Яна“ започва през далечната 1986 г., но е прекратено през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения.

След задълбочено изследване на геоложкия и сеизмологичен риск е установено, че изградената до момента стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения ще бъдат разрушени и изградени наново.

"Ние изпълняваме един от основните си приоритети, а именно осигуряването на чиста питейна вода и качествено водоснабдяване. В момента върви строителството на язовир „Пловдивци“ в община Рудозем, който започваме да завиряваме догодина напролет", каза министър Павлова.

До дни ще бъде подписан и договора за ремонт на стената на язовир „Студена“, който осигурява вода на Перник.

"Грехота е в 21 век да имаме населени места на воден режим или без достъп до чиста питейна вода", каза още Павлова.

Най-доволен от подписването на договора бе кметът на Панагюрище Никола Белишки, който също присъства на церемонията. 

"Ако не беше министър Лиляна Павлова и правителството сигурно още 32 години щяхме да чакаме язовира. Хората не вярваха, че той ще стане, защото досега бяха само лъгани", каза той.

В момента Панагюрище се водоснабдява от стар водопровод, дълъг над 42 километра с 5 помпени станции, които често аварират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!