Ипсос: Фирмите отписват 6,3% от вземанията си

OFFNews 24 април 2014 в 12:13 4611 0

Пари

6,3% от всички просрочени задължения към фирмите са несъбираеми и няма да бъдат възстановени на компаниите, сочи изследване на института за маркетингови проучвания Ипсос.

Проучването е направено по поръчка на фирма, занимаваща се със събиране на дългове в страната и чужбина.

Изследването на Ипсос и е направено сред 303 компании, селектирани от над 4000 фирми.

Таргет групата на анкетите са представители на малкия и среден бизнес, работещи с клиенти на българския пазар и извън страната.

Данните сочат, че 84% от фирмите у нас предоставят възможност за отложено плащане, като средният срок на толеранс е 38 дни. Проучването показва, че около 30% от клиентите на фирмите бавят плащанията си. Неплатените задължения са средно по около 80 000 на клиент. Най-честата причина за забавените плащания са финансовите затруднения на клиентите. Тревожен е фактът, че компаниите не могат да определят с точност размера на забавените плащания заради липса на ясни вътрешно-фирмени правила, които да дадат отговор на въпроса кога едно плащане е просрочено.

Изследването обаче сочи, че повечето фирми считат вземанията за трудно събираеми, ако от падежа на фактурата са минали пет месеца.

Най-популярният подход за събиране на вземания е чрез вътрешен ресурс на фирмата, очакваща плащане – изпращане на e-mail-и, телефонни разговори и личен контакт. Ако това не помогне, фирмите най-често прибягват до съдебни действия.

Според данните на Ипсос 6,3 % от просрочените вземания на фирмите стават несъбираеми и компаниите ги „отписват“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки