Има и четвърти пробив на Северен поток, САЩ още не знаят дали е саботаж

OFFNews 29 септември 2022 в 09:23 4226 5

теч
Два от течовете са в изключителната икономическа зона на Швеция и два в тази на Дания.

Четвърти пробив на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 е бил открит от шведската брегова охрана по-рано тази седмица, предаде Ройтерс, позовавайки се на изданието "Свенска дагбладет".

Два от течовете са установени в изключителната икономическа зона на Швеция и два в тази на Дания.

Европейският съюз определи авариите на газопровода като "саботаж" и обеща твърд и единен отговор.

Четвъртият теч е от "Северен поток" 2 в близост до по-голяма дупка, открита на съседния "Северен поток" 1, съобщи шведската брегова охрана.

Тази седмица датските власти съобщиха за по един пробив на всяка от двете водопроводни секции в техни териториални води.

Междувременно от САЩ обявиха, че все още е твърде рано да се каже дали срещу газопроводите "Северен поток" е извършен сабораж. Мнението е на неназован американски военен представител.

"Все още има много неясноти", каза на брифинг за репортери в Пентагона военният представител на САЩ, който пожела да остане анонимен. "Доколкото знам, много от нашите партньори са стигнали до извода, че става дума за саботаж. Ще бъда откровен - на този етап не мога да ви кажа нищо със сигурност."

Помолен да коментира дали може да бъде изключена всякаква замесеност на САЩ в течовете, американският военен представител заяви:

"По никакъв начин не сме замесени".

В Белия дом бяха предпазливи, когато бяха помолени да коментират възможни ответни действия, но признаха, че са притеснени от всякакви нападения срещу критична инфраструктура на съюзници от НАТО.

"Не искам да изпреварвам разследването", каза говорителят на американското президентство Карин Жан-Пиер.

Попитан дали Пентагонът оказва някаква помощ на разследването например чрез подводници или други военни способности за действие под вода, цитираният неназован американски военен представител отговори, че засега никой не е искал подобна помощ от САЩ.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е предложил помощ в телефонен разговор с датския си колега, съобщи високопоставен военен източник от САЩ, също пожелал анонимност.

Военноморските сили на САЩ обявиха, че са готови да окажат съдействие на съюзниците по отношение на "Северен поток" "в тясна координация" с тях.

Евросъюзът вчера обеща твърд отговор на всяко умишлено разстройване на енергийната си инфраструктура, след като обяви, че подозира саботаж след откритите течове по подводните руски тръбопроводи към Европа.

Руското посолство в Дания заяви, че всеки саботаж срещу газопроводите "Северен поток" е посегателство срещу енергийната сигурност на Русия и Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

5

Propaganda

29.09 2022 в 13:37

Тези тръби така и така вече са ненужни. Няма какво да тече по тях, няма и откъде.

руския въглеводороден терор приключи. Дори още утре Украйна да спечели войната, никога повече Европа няма да търгува с останките от руската кочина.

Блядките да учат мандарин. А да, и да топлят индийците...през зимата, хаххахааха.

-490

4

EA Trash

29.09 2022 в 11:46

„Съвсем очевидно е кой искаше да спре да продава руски енергийни ресурси на Европа през цялото това време – Съединените американски щати! С този саботаж американското правителство изпълни три важни външнополитически задачи наведнъж: намали приходите на Русия от продажбата на природен газ, увеличи влиянието си върху европейските страни и, наред с други неща, получи добра печалба от увеличаване на собствените си доставки на газ. енергийни ресурси за Европа на високи цени. Европа ще пострада най-много от действията на американските диверсанти“, отбелязват китайските анализатори.

Китайското издание на Global Times

345

2

Джендо Джедев

29.09 2022 в 10:05

"Руското посолство в Дания заяви, че всеки саботаж срещу газопроводите "Северен поток" е посегателство срещу енергийната сигурност на Русия и Европа."

Да, бе, най-вече на Русия, видиш ли... :D

 
X

Да помогнем на украинските деца!