Икономическата политика в последните 10 г. е провал

Според служебния вицепремиер Атанас Пеканов Планът за възстановяване не изпълнява целите на ЕК

OFFNews 23 май 2021 в 10:52 4716 0

Отпуснатите от Европа средства не помагат на България да навакса изоставането си, стана ясно от думите на вицепремиера по управление на европейските средства в служебния кабинет Атанас Пеканов пред БНР.

"Имам притеснение заради проверките на проектите от миналото, но и притеснение на макроикономическо ниво. Имаме чувството, че евросредствата не ни помагат достатъчно да наваксаме", посочи той.

Пеканов нарече провал икономическата политика от последните 10 г.

"Анализираме на макроикономическо ниво защо така се случва - дали усвояването не достига по ефективен начин до икономиката. Най-бедната страна сме в Европа, стандартът е доста по-нисък и очевидно има провал на икономическата политика през последните 10 г. Инвестиционната активност също е сравнително слаба. Трябва да има притеснение защо инвестициите са най-ниски, особено чуждестранните", коментира той.

Атанас Пеканов изрази недоволство и от Плана за възстановяване и устойчивост, защото той "не изпълнява в достатъчна степен амбициозните цели на Европейската комисия". 

"Има доста работа по текущата версия на плана. Работим по 24 часа седем дни в седмицата, за да го спасим. Планът не изпълнява в достатъчна степен амбициозните цели на Европейската комисия. Но целите на ЕК трябва да бъдат напаснати към обстоятелствата в България и да не вредят на нито един регион в страната. Няма да оставим европейските приоритети да бъдат по-силни от нашите национални. Целта ни е да направим средствата да се използват по ефективен технически начин", обясни служебният вицепремиер.

Пеканов обяви още, че кабинетът има намерение да подобри плана и да го изпрати в Брюксел в края на мандата на служебния кабинет, за да може България да получи първите средства от него още тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков