ГЕРБ и ДПС се готвят да пренапишат данъчния пакет на Василев

Йорданка Веселинова 30 ноември 2023 в 13:59 2542 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Десислава Атанасова, Йордан Цонев

ГЕРБ и ДПС се готвят да пренапишат данъчния пакет на финансовия министър Асен Василев.

"Некоалиционните партньори" от ГЕРБ-СДС и ДПС са внесли редица предложения между двете четения на шестте законопроекта, с които отхвърлят най-популярните предложения на Министерството на финансите.

По-късно днес предстои второто четене на текстовете в ресорната бюджетна комисия. 

Предложението на МФ в законопроекта за промени в Закона за акцизите и данъчните складове предвижда въвеждането на акциз за нагреваеми изделия. Мярката важи за нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, което е на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин. По време на първото четене на текстовете възражения по тези разпоредби нямаше и се очаква да минат безпроблемно. Предвидената ставка е както следва:

331 лв. за килограм от 1 януари 2024 г.;
380 лв. за килограм от 1 януари 2025 г.;
400 лв. за килограм от 1 януари 2026 г.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС предлага поправка в предложените промени в ДОПК за отпадане на т.нар. "донос-бонус". Според разписаното в пакета с данъчни закони всеки, който предостави данни за данъчни злоупотреби, ще получи 10% бонус. Долният праг за сигнали е случаите да касаят измами за поне 100 000 лв. Йордан Цонев от ДПС пък предлага от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс да отпадне и предложението за намаляване на прага за кешови плащания. От МФ искаха той да се понижи от 10 000 на 5000 лв.

С поправка в Закона за данъците върху доходите на физическите лица Десислава Атанасова предлага отпадане на разпоредбата данъчно облекчение чрез приспадане от годишната данъчна основа на 0,5 на 100 от платения ДДС. Тя иска още отпадане на т.нар. "данък бакшиш", както и текстовете, които приравняват гражданския на трудовия договор. Сходно предложение има и от Йордан Цонев от ДПС.

От ГЕРБ-СДС с поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага въвеждането на нови данъчни облекчения за земеделците.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС предлага с поправка между четенията в законопроекта за местните данъци и такси да отпадне спорната идея на финансовия министър данъкът върху недвижимите имоти да се дефинира от Общинския съвет по населени места по зони или по вид на имотите. Според Цонев тази разпоредба е противоконституционна.

Десислава Атанасова предлага от Закона за местните данъци и такси да отпадне и популярната поправка "безплатен обяд". Според текстовете клиентите на заведенията ще имат възможност да не плащат, ако не получат касова бележка. Същото предложение е внесено и от Йордан Цонев от ДПС.

От ГЕРБ-СДС също така предлагат отпадането на изискването ресторантьорите да изплащат единствено по банков път заплатите на служителите си. 

С промяна на закона за ДДС от ГЕРБ искат ДДС за фитнесите и спортните зали да е 9%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!