След втория ден на Световното: Боряна Калейн се класира на два финала, шести сме отборно

Василена Иванова 17 септември 2019 в 17:21 2622 0

Снимка Анна Недкова/БФХГ

След втория ден на квалификациите в индивидуалната надпревара на Световното първенство по художествена гимнастика в Баку картинката изглежда различна и по-лоша за нас в отборната надпревара. Днес момичетата ни откриха състезанието с 1-ви номер за Катрин Тасева и 3-ти за Боряна Калейн.

В играта си Тасева бе по-нестабилна от двете, като започна с грешка в началото на съчетанието си с топка. Разбираемо след това игра предпазливо и безгрешно, но показа леки колебания. За топката си Катрин получи оценка от 19.500 (12 за трудност и 7.5 за изпълнение), което я извади от претендентките за финала на уреда. Тасева се нареди на 22-ро място на топка и на 18-то на обръч, който игра в първия ден на състезанието. Към момента в многобоя тя заема 16-та позиция.

Втора за българките беше Боряна Калейн, която изигра съчетанието си с топка на един дъх. Беше много уверена и смела, което й се отблагодари. Тя получи 21.450 (13.1 за трудност и 8.35 за изпълнение), а тази оценка я класира на 3-та позиция в квалификацията на уреда и й отреди място на финала. Калейн се класира и на финал на обръч, като след квалификациите на уреда се задържа на 8-ма позиция.

Днес отборът ни събра сбор от 82.950, което ни нарежда на 6-та позиция във временното отборно класиране, което е с две места надолу от вчерашната ни 4-та позиция. Пред нас убедително води отборът на Русия с (93.950), следван от Израел (87.650), Италия (85.100), Беларус (84.300) и САЩ (83.300).

Tопки в днешния състезателен ден играха основните претендентки за стълбичката – близначките Дина Аверина и Арина Аверина, които получиха съответно 23.700 за Дина и 23.200 за Арина. В свой стил двете почти не трепнаха и изиграха всичко поставено. Безгрешната им игра прибави още 46.900 към вчерашния сбор на руския тим, което пък им дава преднина от 6.3 точки в отборното класиране.

Японките Кахо Минахава и Чисаки Оива също играха топки като съответно получиха 20.300 за топката на Минахава и 18.900 за тази на Оива. Отборът на японките се нарежда на 8-ма временна позиция със сбор 80.250.

Определено внимание трябва да се обърне на американките, които прогресират във всяко състезание. Евита Грискенас, която отново надмина себе си, получи оценка от 21.200. Преди световното тя не беше получавала оценка от 21.000 за свое изпълнение. Лаура Зенг игра без грешка и получи оценка 20.400. Американките се нареждат преди нас, като заемат 5-та позиция във временното отборно класиране със сбор от 83.300.

Жребият днес бе определил обръч да играят израелките Никол Зеликман и Линой Ашрам, които бяха непоклатими. Зеликман затвърди добрата си игра от вчера, като след безгрешна композиция получи 21.600 за обръча си. Тя, точно както и американката Грискенас, прогресира много бързо и се налага като претендент за медалите. Истинска фурия беше и фаворитката в израелския тим - Ашрам, която вчера започна с грешка на топка, но сякаш днес бе абсолютно готова да покаже на какво е способна. За обръча си тя получи 23.550 и изпревари рускинята Екатерина Селезньова, която вчера получи оценка от 23.400. Със смелата си игра отборът на Израел се издигна до втората позиция в отборното класиране с резултат 87.650.

Украйна отново бе представена от Влада Николченко и Кристина Погранична, които получиха оценки от 20.450 на обръча на Николченко, която направи груба грешка като изпусна и пропусна важно изхвърляне на уреда, и 20.600 за обръча на Погранична, който тя изигра чисто и без неточности. Така украинките събраха 82.600 като заемат 7-ма временна позиция.

Беларускините Екатерина Галкина и Анастасия Салос бяха безгрешни днес и получиха по-добри резултати от вчера. За изпълнението си Галкина получи 22.000, а Салос, която има изключително рисково съчетание, което изигра без грешка, получи 22.100. Общият сбор на Беларус е 84.300, а временната позиция, която заемат е 4-та.

Двете фаворитки на Италия Милена Балдасари и Александра Аджуржукулезе също играха обръчи. Днес Балдасари бе малко по-колеблива и спести някои от елементите си с уред, които според този правилник са едни от най-печелившите. Тя получи оценка от 21.050 и остана на крачка от финал. Аджуржукулезе беше безгрешна и получи оценка от 21.800. Отборът на Италия е 3-ти към момента със сбор от 85.100.

Класирането в многобоя към момента се оглавява от рускинята Дина Аверина, която има сбор от 47.350. Втора е израелката Линой Ашрам (44.800), а третата позиция държи нашето момиче Боряна Калейн (43.050).

Остават още два квалификационни дни, в които гимнастичките заменят уредите с лента и бухалки. В отбора ни се включва и капитанът Невяна Владинова. В утрешния ден момичетата ни стартират в 12.55 часа българско време, като ще видим Боряна, Катрин и Невяна с бухалки. Важното в случая е момичетата ни да продължат да бъдат уверени и спокойни, защото квалификационната част е едва на половината. Това означава, че всички резултати са временни. Важно е да се знае и, че за отборното класиране отпадат двете най-ниски оценки.

Преди да погледнем към следващия ден обаче, трябва да отделим нужното внимание на Боряна Калейн, която започва надпреварата във финалите днес от 18:30 часа. Ще видим грацията ни на два финала – обръч, където влезе с осма оценка, и топка, където в квалификацията бе трета. При безгрешна игра нашето момиче има реален шанс за медал на двата уреда. Състезанието ще бъде излъчвано пряко по Нова спорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови