Сълзите текнаха от очите ми. Състезанията винаги са били подаръкът за нас: Лаура Траатс за контузията и Световното в Япония

OFFNews 01 ноември 2021 в 08:19 4281 0

Снимка БОК, архив

Не приех много леко начина, по който се оттеглихме от Световното и най-вече причината, но в момента се чувствам по-добре, казва Лаура Траатс. Нейна контузия попречи на олимпийските ни шампионки от отбора по художествена гимнастика да участват в приключилото тази неделя Световно първенство в Япония. Вече в олимпийското село момичетата разбраха, че без да имат шанса да се състезават, трябва да се приберат в България.

"Проблемът е с шийните ми прешлени. Имам дискова херния на врата, която на първата тренировка се обостри. Усетих неща, които не съм усещала досега. Веднага се свързах с доктора на отбора и той забрани да участвам. Категорична лекарска забрана. Усетих силна болка във врата, която тръгваше по нерва на дясната ми ръка, която е основната - изхвърлям, улавям. Това е удобната ми страна, дясната. Цялата ми ръка започна да трепери и разбрах, че нещо не е наред. В началото не исках да го показвам на отбора - разказва Лаура пред bTV. - Изкарахме и двете тренировки там, въпреки че виждах, че нещата не са никак добре. Явно треньорите също са го забелязали. Аз говорих само с доктора всъщност, той го е обсъдил с госпожа Раева, която по-късно ми звънна и каза, че прекратяваме участието си на Световното."

Лекарят разговаря с треньорите и решението е взето.

"Събраха ни Весела Димитрова и Михаела Маевска, викнаха ни в тяхната стая. Тогава звъннахме на госпожа Илияна Раева. Тя ни попита: "Как сте? Как се чувствате?". Ние казахме, че сме добре. Тя просто каза: "Звъня ви да ви кажа, че отказваме участието на Световното. Докторът категорично забранява". За мен беше много тежко. Сълзите веднага текнаха от очите ми. Това е къртовски труд. За нас състезанията винаги са били подаръкът. Тренировките са били тежката част. По време на тренировки ние сме преодолявали себе си. Госпожа Весела Димитрова ни е тренирала - както казва тя - за космонавти. Състезанието е било моментът, в който трябва да оберем плодовете на този труд. Когато пристигнеш на даденото състезание и разбереш, че не само твоят труд, но и този на целия екип, на целия отбор отива на вятъра, е доста тежко."

Екипът обаче застава зад нея като един.

"Веднага усетих подкрепата и на момичетата, и на треньорите. Казаха: "Да, така трябва. Здравето е на първо място". Те знаеха, че след като докторът на отбора го е преценил, той не е човек, който за щяло и нещяло ще каже: "Няма да участвате".

Понякога ние, спортистите се хвърляме малко с главата надолу в такива неща. Точно в този момент трябва да послушаме лекарите и ето, че госпожа Раева показа в тази ситуация какъв ръководител е тя, защото когато трябва да се постигат успехи, тя винаги е била безкомпромисна, винаги тренировките ни са били под пълна пара, но ето, че когато нещата станат сериозни, когато има опасност, тя загърбва медалите, титлите и успехите заради нашето здраве."

Направих ядрено-магнитен резонанс преди два дни, който доказа, че решението да прекратим участието си в световното е било правилно, допълни Лаура.

"Когато имаме дадена цел, сме готови да минем през всичко, за да я постигнем. Нашата беше Олимпиадата, ние я постигнахме. Това световно първенство беше като бонус за нас, искахме да завършим кариерата си с него", каза още Лаура и добави, че и занапред смята да се занимава с художествена гимнастика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови