Проектът за паметник на Георги Аспарухов-Гунди е финализиран

Василен Петров 29 септември 2022 в 14:43 2896 1

Georgi Asparoukhov

Снимка Getty images

Монумента на легендарният нападател ще бъде построен на 200 метра от родния му дом

Подготовката по изграждането на паметник на легендарния футболист на Левски София и България Георги Аспарухов – Гунди в столичния парк „Гео Милев“ е на път да бъде завършена. Самият проект за построяването на монумента вече е готов, съобщава кметът на район Слатина Георги Илиев.

Преди официалното му поставяне обаче трябва да бъдат преминати процедури по одобряването му от страна на всички водещи държавни институции, както и получаване на разрешение за поставянето му точно в парка.

Ето какво написа кметът Илиев по повод паметника на Гунди:

„Скъпи съграждани,

Щастлив съм да ви съобщя, че проектът на младия скулптор Любомир Григоров за паметник на Гунди е завършен. Предстои ни да минем административните процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в парк „Гео Милев“ - на 200 метра от родната му къща. На 04.05.2023 година ше се навършат 80 години от раждането на Георги Аспарухов и целта ни е до тази дата паметникът да е готов.

За да се случи това има нужда от още средства – колко точно не е ясно поради непрекъснато покачващите се цени. До момента има събрани над 30 000 лева., а по приблизителни сметки общата стойност на всички дейности може би ще е около 80 000 лева. Ако имате възможност, дарете за тази кауза – тя е национална, зашото Гунди не е просто най-известният човек, роден в район Слатина. Със спортните и моралните си качества той е българска легенда, която заслужава да бъде помнена от поколенията."

Сметка за дарения:

Национален клуб на привържениците на Левски
BG84IABG80981002323900
Интернешънъл Асет Банк АД
Основание: Дарение за паметника на Гунди“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови