Полицията озапти развилнели се фенове в метрото

OFFNews 25 април 2018 в 17:16 8382 2

Развилнели се футболни фенове смутиха спокойствието на пътуващите в метрото часове преди дербито от полуфиналите за Купата на България между Левски и ЦСКА.

Те трошаха бутилки с бира и едва не стигнаха до физическо съприкосновение на централната метростанция "Сердика" в сърцето на София. Органите обаче бързо се намесиха и предотвратиха ескалация. Любопитно остава как са попаднали с бутилките вътре при положение, че в станциите на метрото не се допускат дори хора с храна, като това се случва именно на "Сердика", където охраната е значителна, а и мястото й е в т.нар. Триъгълник на властта.

Очевидно инцидентът с пострадалата от бомба жена полицай в първия мач преди седмица не е налял разум в главите на ултрасите.

Това се кани обаче да стори държавата, като вече има единство за това във водещите политически сили. Депутати от ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти обявиха в ефира на bTV, че обществото е достигнало своята степен на търпимост по проблема с футболното хулиганство. На тристранна среща между Министерство на отбраната, Министерството на младежта и спорта и БФС миналата седмица пък бяха обсъдени спешни мерки, които вече изкристализират в нов закон.

„Всяка държава, която иска да прояви твърда роля, успява да се справи с футболното хулиганство. Всяка общество има своята степен на търпимост, миналата сряда тя бе премината. Време е да бъдем единни по този проблем. От повече от 6 месеца работим по тези промени. Идеята първо бе да променим стария закон, но промените са толкова много, че трябва да направим нов. Проучихме законодателствата на Англия, Испания и Италия. Има настройка от всички политически сили”, заяви Славчо Атанасов от Обединени патриоти.

„Да, мерки трябва да се вземат. Има няколко притеснителни неща - на „Васил Левски” едва онзи ден му смениха камерите, това е националният стадион на България – припомни Иван Ченчев от БСП, който е бивш говорител на ЦСКА. - В България нямаше шествия на феновете, появиха се преди десетина години. Идеята е полицията да пази тази организирана маса от хора. От една страна е добре, защото те не са разпръснати из града. Проблемът е как се разрешава маршрутът – не бива да включва „Триъгълника на властта” и да се хвърлят бомби... Там има и майки с деца.”

„Необходим е интегриран подход - всички институции трябва да бъдат отговорни. Футболният съюз, организаторите, клубовете на привържениците… Сега действащият закон от 2004 г. дава възможност на съда да налага задържане в МВР и недопускане на посещение на футболни мачове, включително и в чужбина”, допълни Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

25.04 2018 в 19:19

Beny, в България закони има, обществото редовно достига "прага си на търпимост" по различни теми, вземат се "спешни мерки" и темата заглъхва за няколко години. Проблеми като цяло не се разрешават, нито преди да се появят (както би трябвало), нито след като се появят (както често се налага навсякъде). Просто се слага една лепенка, правят се акции, докато се забрави и после край. Има закони за хулиганство от края на 90-те, началото на 2000-те, когато обществото беше стигнало прага си за последно. Прилагането им обаче, както и това на много други закони в България е съмнително. Сега ще станат строги няколко месеца, и после пак ще е същото.

7910

1

Beny Hill

25.04 2018 в 18:02

Докато не се върнат ТВУ-тата, така ще е, за жалост. Изоглавените пубери се мислят за безнаказани. Дано новият закон предвижда най-строги санкции и се прилага безмилостно!