Христо Бонев: Клубовете трябва да са за пример и подражание на хората

OFFNews Последна промяна на 18 март 2020 в 08:48 751 0

През февруари Христо Бонев навърши 73 години. Легендата на българския футбол коментира пред "Тема Спорт" ситуацията в страната и мерките, които бяха взети от държавата в борбата с коронавируса.

Г-н Бонев, как сте в тази сложна обстановка?

- Всичко е нормално. Спазваме стриктно нарежданията на правителството, както и тези на лекарите, и седим вкъщи.

Как се грижите за здравето си?

- Когато няма хора, излизам за малка разходка в гората. Около час ходя, без контакти с хора. Прибирам се и пак вкъщи. До магазини и аптеки със съпругата ми не ходим, защото големият внук се грижи за всичко. Носи ни нещата до вратата и не ни дава да излизаме за такива неща с баба му.

Вирусът удари сериозно и по футбола...

- Това са сериозни неща. Говорим за живота на стотици хиляди хора. Това, което направи държавата, и мерките, които се взеха, показват една човешка загриженост към българския народ. Възхитен съм! Реагира се бързо. Просто не трябва да има паника и такова струпване на хора. Всеки е длъжен да спазва нарежданията на правителството, за да опазим хората. А футболът, той е просто едно развлечение за народа. Без футбол може, но без хора държавата не може. Кой ще иде на мачовете и с каква нагласа... Нали се играха двубои без публика в Европа, сами видяхте какво е. Дано поне до олимпиадата отмине пикът на коронавируса.

Подценяват ли хората пандемията?

- Нещата са много сериозни. Вижте Китай, Испания, Италия... Италия в началото несериозно погледна на ситуацията и сега постоянно виждаме какви статистики излизат от там.

Повечето отбори у нас постъпват доста умно, като отмениха тренировките си...

- Клубовете трябва да са за пример и подражание на хората. Все пак отборите имат много фенове. А пък и футболистите, и треньорите - и те семейства имат. Сега един месец без тренировки и мачове е тежко, но всичко е за добро. После ще се види как ще се процедира. Не изключвам да се обяви и нулева година, или някакъв друг сценарий, ще видим. Кой ще разреши да се играят мачове? Все пак тези 22-ма на терена влизат в постоянен контакт. Един играч да има заразен, и после какво правим? Затова смятам, че всяка мярка, предприета от държавата, е правилна. А ние трябва да си седим по домовете и да чакаме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови