Хърватия завоюва бронза на Мондиал 2022 след здрава битка с Мароко

Василен Петров 17 декември 2022 в 17:01 2691 1

Хърватия спечели третото място на Световното в Катар

Снимка Getty Images

Триумфът на хърватите

Отборът на Хърватия победи Мароко с 2:1 в спора за бронзовите медали на световното първенство по футбол в Катар. Двата състава изиграха здрав мач на стадион "Халифа Интернешънъл", като успехът дойде на сметката на тима от Балканите. 

Всичките попадения бяха отбелязани през първото полувреме, като за хърватите точни бяха Йошко Гвардиол и Мислав Оршич, а за Мароко междувременно изравни Ашраф Дари.

Тимът на Хърватия за втори път завършва трети в света, след като спечели бронзовите медали и на Мондиала през 1998 година, когато надигра Нидерландия отново с 2:1. Мароканците останаха четвърти в света, но това е най-доброто постижение за африкански отбор.

Снимка: Getty Images

Още в 7-мата минута бе реализирано първото попадение, когато Иван Перишич се освободи от персоналния си пазач и засече топката при изпълнение на пряк свободен удар. Впоследствие тя рикошира в бранителя Йошко Гвардиол е попадна в мрежата за 1:0.

Отговорът на мароканските футболисти не закъсня, тъй като две минути по-късно кълбото рикошира в главата на Ловро Майер, което даде възможност на Ашраф Дари да се извиси над останалите в зоната на далечната греда и да порази вратата на Доминик Ливакович за 1:1.

В 18-ата минута Мислав Оршич направи оптимално включване в наказателното поле и пое перфектно подаване, след което отправи изстрел, който бе блокиран от бранител.

В 24-ата минута Лука Модрич пропусна уникален шанс, тъй като имаше огромно пространство и той шутира от границата на наказателната линия. Стражът Ясим Боно обаче демонстрира брилянтна класа и спаси.

В 29-ата минута Ашраф Хакими се измъкна от линията на защитата и нахлу отдясно. При последвалият пас към Юсеф Ен Насири играчът вложи твърде много сила и съотборникът му се размина с топката на метър от голлинията. 

В 37-ата минута Хаким Зиеш центрира от корнер право към Ен Насири, чието изпълнение профуча покрай вратата за радост на Ливакович.

В 42-ата минута продължително нападение на "шахматистите" доведе до нова преднина в резултата.  Марко Ливая намери Оршич, който стоеше от лявата му страна. От тази позиция футболистът отправи директен фалцов удар, който влетя в противположния ъгъл на Боно за 2:1.

В 47-ата минута Перишич комбинира с Оршич, който от границата на наказателното поле стреля встрани от лявата греда.

В 51-вата минута Майер отправи прехвърлящ пас в наказателното поле, а там Ливая се ориентира бързо и отигра топката, но ударът бе твърде неточен, преминавайки прекалено встрани от десния страничен стълб. 

В 71-вата минута Никола Влашич нямаше опции пред себе си и шутира от границата на пеналтерията, но кълбото профуча високо над напречната греда.

В 73-ата минута Гвардиол бе повален в наказателното поле. Главният съдия Ибрахим Ал-Джасим направи красноречив жест с пръст, показвайки, че е видял добре положението и няма намерение да отсъди наказателен удар. 

В 82-ата минута Бруно Петкович отправи добро подаване в наказателното поле, но един от защитниците се намеси, за да предотврати опасността. 

В 87-ата минута Оршич изведе Матео Ковачич сам срещу стража. Халфът стреля, но топката премина близо до левия страничен стълб. 

Витрина на мача

Хърватия - Мароко - 2:1 (2:1)
голмайстори: 1:0 Йошко Гвардиол 7, 1:1 Ашраф Дари 8, 2:1 Мислав Оршич 42

Съдия: Абдулрахман Ал Ясим (Катар)
Ал Раян, "Халифа Интернейшънъл Стейдиъм"

Жълти картони:
За Мароко: Азедин Унаи, Селим Амала

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови