Хърватия празнува, Белгия плаче след кошмарни пропуски на Лукаку

Василен Петров 01 декември 2022 в 19:17 1801 1

Хърватия срещу Белгия

Снимка Getty images

Двата тима имаха куп шансове да реализират попадения, но до такива не се стигна.

Златното поколение на белгийския футбол изпя лебедовата си песен на световното първенство в Катар след 0:0 срещу отбора на Хърватия. Този резултат напълно устройва шахматистите, които продължават на осминафинал като втори отбор след изненадващия победител в групата Мароко, докато западноевропейците стягат куфари за дома.

Белгийците имаха няколко отлични възможности да променят хода на събитията, но фрапантни пропуски на натежалия нападател Ромелу Лукаку ги лишиха от успеха срещу хърватите. 

Световните вицешампиони започнаха по-уверено мача и показаха, че ще се възползват от всяко колебание в състава на "червените дяволи".

Във 2-рата минута Иван Перишич отправи изстрел от далечно разстояние, но топката профуча близо до десния страничен стълб вратата, пазена от Тибо Куртоа. 

В 9-ата минута получилият шанс за изява за титулярните 11 на треньора на Белгия Роберто Мартинес Яник Ферейра Караско нахлу стремглаво в наказателното поле на противника и стреля, но ударът му рикошира в тялото на Йошко Гвардиол. 

В 12-ата минута се откри страхотна възможност пред Белгия, след като Кевин Де Бройне намери нападателя на Галатасарай Дрис Мертенс, който от чиста стрелкова позиция шутира неточно над горната греда.

В 17-ата минута бе отсъден наказателен удар за "шахматистите", но след това се намеси видеоасистент реферът (ВАР), който отмени първоначалното отсъждане. Ситуацията започна с центриране от нарушение в полето на Белгия, където Андрей Крамарич бе фаулиран от Караско. След като съдията Антъни Тейлър прегледа положението се оказа, че Деян Ловрен е бил с близо 10 сантиметра в нередовна позиция.

В 32-ата минута Борна Соса навлезе отлично по фланга, след което отправи центриране към далечната греда. Над всички играчи се извиси Марко Ливая, но ударът му с глава не намери очертанията на вратата. 

Краят на първото полувреме бе по-доброза Хърватия, след като Перишич се възползва от хаотични действия на белгийците в защита, но не съумя да насочи кълбото с глава, оставайки под него. След броени секунди Йосип Юранович получи шанс да отправи изстрел от въздуха, който обаче бе неточен. 

В 48-ата минута появилият се като резерва централен нападател Ромелу Лукаку демонстрира своята физическо преимущество и стреля с глава, но в зоната на стража Доминик Ливакович. 

Минута по-късно Матео Ковачич създаде изгодни положение на границата на наказателното поле, след което шутира, но Куртоа показа изумителен рефлекс и отрази само с една ръка.

В 53-ата минута Ковачич и Марсело Брозович правеха всичко по силите си, за да изведат Хърватия напред в резултата, но в критичните моменти Куртоа бе въздесъщ. 

В 60-ата минута халфовата линия на хърватските футболисти се пропука, което позволи на Де Бройне да излезе сам срещу вратаря, но капитанът не оправда очакванията за попадение. Впоследствие Лукаку шутира от няколко метра силно в дясната греда.  

В 86-ата минута Тома Мюние отправи удар или подаване, а от малка дистанция Лукаку направи втори изключително сериозен пропуск, насочвайки топката встрани от мрежата. 

В 92-ата минута перфектно центриране извади от сметките Ливакович, но пред опразнената врата Лукаку отново не можа да се разпише, а ключов шпагат на Гвардиол също помогна за запазването на нулевото реми. 

  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови