Филм за футболните хулигани скара Русия и Великобритания

OFFNews 17 февруари 2017 в 15:13 5490 1

Посолството на Русия в Лондон протестира срещу филм, излъчен по BBC. Лентата  Russia's Hooligan Army (Руската армия хулигани) създава шокиращо впечатление, написаха дипломатите.

"Оставаме с чувството, че главната цел на филма е да посее в британското общество страх за безопасността на привържениците, които искат да посетят Мондиал 2018 в Русия, да накара хората да отменят своето пътуване", написаха от посолството. 

"Авторите на картините, базиращи се на футболните безредици в Марсилия, а също така на руски запалянковци -маргинали, полагат максимум усилия да дискредитират Русия и предстоящия световен шампионат. Аналогична кампания имаше и преди Олимпиадата в Сочи", се казва още в изявлението.

Дипломатите напомнят, че подобни маргинали, склонни към насилие, съществуват във всяко общество. "Тук няма да бъде направено изключение, както показва опитът от всички европейски първенства. В Русия въпросът с безопасността ще е от първостепенно значение", твърдя още от руското посолство.

На 16 февруари британският канал показа скандалния филм. В него има кадри и разкази от боевете в Марсилия миналото лято преди мача Русия - Англия. Авторите също така запознават с историите на лидерите на буйните руски агитки, както и с организациите от бойци, които си насрочват битки със съперника.

Общо казано, твърди се за създаването на нова фенска култура. И това "създава сериозно притеснение във връзка с предстоящия шампионат в Русия през 2018 година". 

Както е известно, руски хулигани помляха англичани в Марсилия през юни миналата година. "Сборная" получи условна дисквалификация от Евро 2016 и глоба от 150 000 долара. Неколцина запалянковци бяха осъдени на затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови