Фенове на Левски и Ботев към държавата: Ако не помагате, не пречете

OFFNews 04 юни 2018 в 14:21 3335 0

Възмущение от намесата на някои политици спрямо спорта изразиха от публиките на Левски, Ботев Пловдив плюс Валентин Михов, бивш президент на ЦСКА и БФС, сега член на Изпълкома.

Той участва в студио "Дерби" заедно с бившия шеф на "синия" фенклуб Златин Тепсиев – Голди и популярният привърженик на пловдивските "канари" – Велизар.

Привържениците реагираха най-остро на проекта на Веселин Марешки за забрана имената на национални герои да присъстват в имената на спортни клубове. Всички обаче се възмутиха както срещу идеите за връщането на пушенето в заведенията, така и срещу закона, удрящ по спонсорите на спорта. И нарекоха подобни политици "другари" и "случайно попаднали на жълтите павета".

"Идеята за имената идва от другаря Марешки, който беше спуснат в съседите от Локомотив, бутна им едната трибуна и избяга. Тези възродителни процеси напомнят за едни други години, явно другарите не се променят", каза Велизар от Ботев , който показа гордо фланелката си с клубния патрон. И даде пример с куп отбори от Южна Америка и Балканите с имена на национални герои. "Куриозното е, че у нас това може да бъде забранено, а в същото време в Македония да има отбор с името на български герой от ВМРО – Гьорче Петров", отбеляза вярно ботевистът.

Голди припомни, че Левски е създаден от ученици и кръстен на Дякона основно по две причини. Едната е, че Апостола все пак е описван и като спортист. Едва ли не първият в историята ни със своя прочут скок. Затова и националния стадион носи името му. Второ, учениците се опитват да повдигнат националния дух, който през онзи 24 май 1914 година е смачкан от загубата в Междусъюзническата война.

Валентин Михов също подкрепи двамата прочути запалянковци и на шега предложи и ние като в Беларус да си имаме един клуб с името Борисов. Членът на Изпълкома заяви, че първи ще скочи срещу държавата, ако със закон бъдат прогонени спонсорите от спорта.

"Ботев оцелява благодарение на тях, няма какво да се лъжем. Имаме 300 деца в 10 отбора, от тях 8 за шампиони. Школата на Ботев е най-добрата у нас в момента. Без тези пари просто загива. Както се казва, заради бълхата ще подпалят дюшека", подкрепи го Велизар.

Златин Тепсиев даде разумна идея – да се гласува закон за меценатите, който да обхваща всички области. Целта е спонсорите не да бъдат гонени, а да получават стимул да инвестират в спорт или култура. Като е ясно записано такъв процент от техните приходи отиват за съответната област, в случая спорт.

И тримата участници споделиха, че само държавата може да оправи проблема с базите. И е било напълно достатъчно за тези 28 години да се строи по един стадион на 2 години, вместо сега да дишаме праха дори на Македония. "Компромиси се правят. Давали сме лиценз на стадион, през който минаваха овце", призна си Валентин Михов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови