12 000 през седалка и през ред ще гледат финала на Купата на България

OFFNews 27 юни 2020 в 13:07 2843 0

Снимка Уикипедия

12 000 футболни фенове ще могат да гледат на живо на националния стадион "Васил Левски" финала за Купата на България по футбол между ЦСКА и "Локомотив" Пловдив на 1-ви юли. Те ще седят през седалка и през ред.

Това стана ясно от пресконференция на министрите на спорта Красен Кралев и на здравеопазването Кирил Ананиев.

По-рано бе обявено, че на футболните мачове ще се допускат до 1000 души на сектор като мярка срещу разпространението на COVID-19.

Преди това пък се предвиждаше стадионите да продават билети за до 30% от местата, което впоследствие бе променено на 50%. Заради нарасналите случаи на коронавируса и неспазване на дистанцията на трибуните обаче местата бяха допълнително ограничени до 1000 във всеки сектор.

"Имаме разочарованието от поведението на част от феновете. Знаете, че България е една от малкото страни, които направиха компромис и допуснаха по време на футболни срещи да има привърженици на отборите. За съжаление, те не оправдаха доверието и дисциплината, която разчитахме, че те ще спазват. По време на провеждането на срещите много от тях не спазват предписаните мерки, скупчват се на определени места, не спазват необходимата дистанция. Имайки предвид важността на срещата и това, че националният стадион е с много по-голям капацитет, взехме решение, че ще допуснем до 12 000 зрители, които ще бъдат разпределени във всички сектори. Изискванията ще бъдат зрителите да бъдат разположени през седалка и през ред, за да може да се спазят всички противоепидемиологични мерки и да не застрашаваме здравето на хората. Нека всички бъдат отговорни, да знаят, че опасността от заразата не е отминала и, за да продължим да се уважаваме взаимно, както ние се съобразяваме с желанието си да наблюдават любимите си отбори, така и те да се съобразяват с предписанията на професорите, докторите и министъра на здравеопазването, които искат да предпазят тяхното здраве и налагат такива изисквания", заяви министър Красен Кралев.

Той уточни, че решението за повече публика засяга само мача между ЦСКА и "Локомотив" Пловдив. За останалите срещи продължава да важи правилото за 1000 зрители в сектор.

Всеки месец, до продължаването на Извънредната епидемиологична обстановка у нас, клубовете трябва да предоставят резултати от PCR тестовете на медицинската комисия към БФС. Отговорност за здравето на играчите и това, че те не са заразени, ще носят клубните лекари.

"В момента заповедта изисква до 3-о число да бъдат представени PCR тестове на Медицинската комисия. Тази мярка остава в сила до приключване на извънредната епидемиологична обстановка. При диагностициране на случай с коронавирус на футболист на даден отбор, той отива в карантина. За останалите състезатели на отбора, треньора и длъжности лица ще се прави PCR тест, те трябва да дадат 2 отрицателни теста в рамките на 3 дни", заяви Кралев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови