Сърбия сключи споразумение за свободна търговия с водения от Русия Евразийски икономически съюз

Брюксел реагира с предупреждението, че страната трябва да напусне ЕИС в момента, в който се присъедини към ЕС

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2019 в 12:59 4682 1

Сърбия сключи споразумение за създаване на зона за свободна търговия с водения от Русия Евразийски икономически съюз (ЕИС) вчера, а Европейският съюз реагира с предупреждение към Белград.

В деня, в който Сърбия стане членка на ЕС, трябва да го напусне, предупреди Брюксел, на което сръбския премиер Ана Бърнабич отговори, че трябва да се грижи за интересите на собствените ѝ граждани и споразумението не е пречка по пътя на страната към ЕС.

Освен руския, ЕИС включва пазарите на Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, които обхващат население от над 180 милиона души.

Споразумението беше сключено по време на посещението на Бърнабич в руската столица Москва. То ще замести съществуващите споразумения за свободна търговия между Белград и Русия, Беларус и Казахстан. Досега Сърбия нямаше такива с Армения и Киризстан.

Сръбският министър на търговията заяви, че новото споразумение ще позволи износа на около 95.5% от сръбските продукти без мита. Миналата година търговията между Сърбия и ЕИС възлизат на $3.4 милиарда.

Преговорите за споразумението за свободна търговия започнаха през 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1848

1

Socerez

26.10 2019 в 17:24

Раша си играе игричките за разделяне на Европа а нашите тъпунгери, ка то се започна от боко, мине се през прасето на отбраната и се стигне до ватенката радев, се надписа на мацква и пуснаха през територията на България, член на НАТО,рашистки самолет с ракети за Сърбия! Чудя се и господата от НАТО къде блеят!!
А стегне те си редиците партньори в НАТО!