Съдът на ЕС: Данни за трафик и местоположение се съхраняват само при опасност за националната сигурност

OFFNews 20 септември 2022 в 15:16 843 0

съд

Снимка Архив

Съдът на ЕС в Люксембург.

Съхраняването на данни като AP адреси или данни за местоположение е позволено само в случаи на "сериозна заплаха за националната сигурност". Правото на ЕС не позволява превантивното общо и неизбирателно запазване на трафични данни, реши Съдът на Европейския съюз.

То е постановено по жалба на доставчиците на интернет "Спейснет" (SpaceNet) и "Телеком" (Telekom). Федералният регулатор в Германия по комуникациите е спрял действието на закона няколко дни преди влизането му в сила, след като германски съд бе постановил, че "Спейснет" не е длъжен да пази тези данни.

Регулацията в Германия за масово съхраняване на данни за комуникации, чието действие е замразено от 2017 г., представлява сериозно нарушение на законодателство на ЕС, постанови още съдът в Люксембург.

Според решението запазването на данни за интернет трафика и местонахождението на потребителите, както изисква законът в Германия, би позволило да се правят заключения за техния частен живот, включително всекидневни навици и социални отношения. Такова профилиране е намеса в основните права на потребителя и изисква правно основание, но не може да се прилага произволно, е категоричен Съдът на ЕС.

Съдът на ЕС обяви също, че действащ във Франция закон за масово запазване на данни също нарушава европейското право. Във френския случай става дума за разследвания на финансови престъпления.

В годините назад върховната съдебна инстанция на ЕС е отсъждала по дела, свързани с други страни членки, че масовото съхраняване на комуникационни данни без причина е незаконно, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията допълни, че в пост в "Туитър" германският министър на правосъдието Марко Бушман е окачествил днес решението на магистратите в Люксембург като "добър ден за правата на човека" и като "историческо".

"Сега ние най-накрая бързо ще отстраним от закона необоснованото съхраняване на данни", заявява той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови