Руско-украинският спор за цената на газа застрашава транзита за България

OFFNews 25 септември 2015 в 11:34 2314 3

Руско-украинският спор за цената на природния газ застрашава за втора поредна година транзита за България. Представители на Русия и Украйна ще се срещнат днес в Брюксел, за да се опитат да договорят доставките през идната зима, съобщава БНР.

Целта е подписването на протокол, с който руската страна да гарантира определени количества доставки на газ за Украйна до март 2016 година, а украинската – определени суми за тяхното плащане в срок.

Държавните енергийни компании „Газпром“ и „Нафтогаз“ водят арбитражно дело в Стокхолм за това, колко точно милиона долара Украйна дължи на Русия като неплатени сметки за доставен газ.

След падането от власт на украинския президент Виктор Янукович, Москва драстично повиши цената на горивото и украинците я оспорват.

През есента на 2014-та се стигна до заплахи, че едните ще спрат да купуват, а другите ще спрат да доставят газа. За да не се стигне до газова криза, както през 2009-та, когато радиаторите на много български домакинства също замръзнаха за известен период, ЕС се намеси в спора като посредник, даде парична гаранция и миналата зима проблеми с транзита нямаше.

За предстоящия студен сезон обаче ситуацията се повтаря. Към момента Русия не доставя газ на Украйна, която пък твърди, че може да се зарежда от други източници. Ако Украйна не зареди хранилищата си обаче, налягането в тръбите за Европа може да падне и отново да има смущения в доставките.

Досегашните преговори във Виена бяха без резултат.

На тристранната среща в Брюксел тази вечер ще бъдат руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският министър Володимир Демчишин под домакинството на заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович. Ще се договаря формулата за цената на газа и евентуална нова европейска финансова помощ за покриването на украинските плащания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews