Отново отлагат приемането ни в Шенген

OFFNews Последна промяна на 06 октомври 2015 в 07:59 4244 10

Отново отлагат приемането ни в Шенген

Решението за приемането на България и Румъния в Шенген отново ще се отложи и няма да се обсъжда тази седмица от вътрешните министри на ЕС, потвърдиха за БНР европейски източници.

Правителството ни многократно изразяваше надежда, че на редовното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8-и и 9-и октомври ще се гласува решение за частично присъединяване към европейската зона без вътрешни граници. В дневния ред обаче са залегнали проблемите с бежанците и граничния контрол.

Разширяването на Шенгенската зона не е било включено като точка в дневния ред на министрите на вътрешните работи, потвърдиха за БНР представители от Люксембургското ротационно председателство на Съвета.

На едно от последните заседания на ниво посланици в ЕС не е бил постигнат консенсус за това. Сред мотивите са натоварената програма с мерки за охрана на външните граници и справяне с кризата с бежанците, които ще се дискутират в Люксембург в четвъртък и петък.

Очакванията на българското правителство бяха за политическо решение през октомври за поетапно отпадане на въздушните граници на Шенген за българската страна.

Премиерът на Румъния обаче заяви вчера пред парламента в Букурещ, че той също е поискал отлагането. По-късно, цитиран от румънската телевизия, Виктор Понта призова да не се хранят илюзии и дори прогнозира, че Шенгенското членство ще се отлага и през 2016 година.

Нима вярвате, че под председателството на Холандия ЕС ще гласува за разширяването на Шенген? Съмнявам се, особено след като холандците винаги казваха, че са против, каза той.

Холандия обвързва ветото си с положителни резултати в докладите на ЕК за реформите в правосъдието и вътрешните работи. Страната ще бъде ротационен председател на заседанията на вътрешните министри от януари до юни следващата година. Тя обаче не е била единствената, която е поискала отлагане на въпроса тази седмица, допълниха източниците от Люксембург. Резерви са изразили представители на още няколко европейски столици. По програма, следващото редовно заседание, на което членството на България и Румъния в Шенген би могло да се обсъжда формално, е през декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.10 2015 в 14:59

Дрееме ми на *ура.

06.10 2015 в 13:12

Какъв Шенген, границите трябва да отпаднат изобщо в Европа. Бавно, но славно ще отминават годините на разделението и синорите.

06.10 2015 в 12:44

Не се косете този Шенген е измислена история той показа че не е ефективен всички се ограждат,Шенген дефакто остана в миналото.

06.10 2015 в 11:13

Мога само да пожелая на холандците да им се изсипят 100 000 бежанци! Както един немски кмет обяви, че предпочита забулени пред източноевропейци... вместо да игнорират бедността в бедните европейски държави, трябваше да работят по премахването и! Сега бежанците идват да им покажат разликите!

06.10 2015 в 10:22

Имайки предвид бежанската криза, отлагането е повече от разумно.

06.10 2015 в 09:07

Шенген е най - вредното нещо и трябва да бъде закрито! Това е проект, който измага на опасност всички държави членки, като позволява свободен превоз на всякакви незаконни стоки и услуги и улеснява трафика на хора на хора неумуверно много.

06.10 2015 в 09:06

Какво поетапно приемане,по-скоро се очертава поетапно напускане.

06.10 2015 в 08:38

01 - ми ходи в евразистан тогава...

по думите на буда до сега трябваше да са ни приели поне 3-4 пъти в шенген и най-малко два пъти да сме въвели еврото, ама нещо все не става
явно европейците не са толкова прости - конграчулейшънса не е като даването ...

06.10 2015 в 08:37

Ние Шенген не ядем. ... асфалт.

06.10 2015 в 08:26

Баш ме брига за Шенген мене, то там сега и без тва е халифат...
 
X