На какво е граница Шенген?

Калин Манолов Последна промяна на 04 октомври 2015 в 12:00 9429 11

Освен вече осемгодишните ни мечти да влезем в Шенген, Шенгенското пространство нашумя напоследък около кризата с бежанците от Сирия. Пространството обхваща 25 държави с население от над 400 милиона души и територия от 4 милиона и 300 хиляди квадратни километра, между които няма граници. Временното прекратяване на прилагането му от страна на Германия на границата й с Австрия бе наистина специална мярка за сигурност. Особено за страната, която публично покани имигрантите на своя територия, нарушавайки Дъблинските правила. Дори да е бил продиктуван единствено от солидарност, актът на Германия постави под въпрос самото съществуване на Шенген, а с това – и на една от основните свободи – свободата на придвижване, върху която се крепи целият съюз. 

Но този съюз бе създаден на базата на икономическите свободи от Римските договори от 1957 г., не на ограничаването им чрез договора от Маастрихт, подписан през 1991. Някъде тогава френският социалист Жак Делор, десет години председател на Европейската комисия, изведнъж започна да търси „душата“ на Европа. Целта му бе да вдъхне живот на проекта за обща европейска валута. Сега председателят на Еврокомисията и автор на квотния план за разпределение на „бежанците“ Жан Клод Юнкер, люксембургски християндемократ, който цял живот търсеше общ език със социалдемократите, търси „човешкото лице на Европа“. Вероятно ще го намери.

Проблемът е, че и привържениците на все по-тесен съюз, и привържениците на Европа на нациите, използват бежанците като аргумент в подкрепа на собствената си визия за европейското бъдеще. А съюзът не може да бъде едновременно федерация и конфедерация. Изборът – нетипично за еврократите от Брюксел, трябва да бъде категоричен и еднозначен. И да се базира не на интереси, а на идеи. Добри идеи.

Маастрихтският европеизъм, описван от Вацлав Клаус като конгломерат от хетерогенни, но вътрешно свързани идеи, бе лоша идея. Стоящото в основата й нелиберално мислене за съжаление е характерно не само за социалистите и социалдемократите, но и за християндемократите в ЕС. В рамките на съюза му се противопоставят единствено консерватори и реформатори. Голяма част от тях обаче волно или неволно подкрепят пропагандните антиевропейски тези на Кремъл. А Евразийският съюз в никакъв случай не може и не трябва да бъде алтернатива на Европейския съюз. Поне не за България и за бившите източноевропейски страни, най-малко за тези от Вишеградската четворка, която категорично се противопостави на квотния принцип за разпределение на бежанците. Тези страни имат собствена памет и за социализма, и за икономическата емиграция, която той предизвиква. Те се връщат от пътя, по който Западът от две десетилетия върви, и който Хайек наричаше „път към робството“. Затова имат безпогрешен усет кога под благовидни предлози се опитват да ограничат суверенитета и свободата им. И се противопоставят категорично на подобни опити, дори да ги обвиняват в безсърдечие.

Впрочем, бежанците са вторият от поредицата важни тестове на различията в ценностната система на европейския изток и запад. Предишният беше икономическата криза. Социалната държава ще бъде следващият. И трите кризи са тясно свързани: много важна причина за европейската криза бе тежката демографска криза, която разклати социалната държава, защото тя бе базирана на много скъпи социални придобивки, плащани с много високи данъци, които пък направиха европейската икономика неконкурентоспособна. Бежанците, вместо да решат демографския проблем на най-развитите европейски страни, ще поставят социалните им системи на колене. Източноевропейските страни вече живяха подобен социализъм. Разбираемо е, че не искат пак. Решението се нарича лесе фер, капитализъм без държавна намеса. Но за да го вземе, Европа трябва да се върне към либералните си корени. Мисия на източноевропейците е да я накарат да направи това.

Калин Манолов, автор и водещ „Видимо и невидимо“ по Bulgaria ON AIR

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2015 в 14:14

еми земи ги прочети Професоре, че да разбереш що.
Пропускаш Лудвиг фон Мизес, Мъри Ротбард..

07.10 2015 в 02:25

Що сички ШОРОШОИДИ цитират Хайек, Ранд и Фридман? Се едно са си плюли в устата. Или преписват от едно и също място.

Искам Джеб Буш да стане ПРЕЗИДЕНТ, за да видят народите кво се казва ДЕМОНОКРАЦИЯ. От Средновековието насам хорат бяха забравили, че власта се предава от баща на син в едни и същи семейства. Това дори по време на соца го нямаше. Дори синовете на Сталин не го наследиха, обаче във ФАЩ всичко възможно. Страна на неограничените възможности един вид.

Абе кога пиндосите ще закрият КОНЦЛАГЕРА в Гуантанамо? Щото на О'Бонго не му стигнаха 2 мандата, цели 8 години да си изпълни това предизборно обещание? Риторичен въпрос де. Мислех да пиша КЛОУНИ, обаче не искам да обиждам циркачите. Четвъртия хилядолетен райх е изпърдяна история. Омерзен съм.

05.10 2015 в 23:45

Смешно ти е понеже тъща ти не е рускиня.

05.10 2015 в 22:37

Eми точно па ти, дето си женен са РУСКИНЯ, да наричаш "мурзилки" истpjинските БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ - смех, смех, смех...

05.10 2015 в 11:11

Еми как да разберат мурзилките какво пише в текста като от руското посолство не им обясняват що е икономическа свобода, свобода на придвижването, ценности, laissez faire.
В кратце, Калин Манолов ви казва: Ако ЕС продължи към социализъм = ЛОШО. Ако тръгне към laissez faire* = ДОБРО._________________________________________________________
(* laissez-faire rests on the following axioms:

The individual is the basic unit in society.
The individual has a natural right to freedom.
The physical order of nature is a harmonious and self-regulating system.
Corporations are creatures of the State and therefore must be watched closely by the citizenry due to their propensity to disrupt the Smithian spontaneous order)

04.10 2015 в 23:29

"Шенгенско пространство", "Дъблински правила", "Римски договори", "договор от Маастрихт", "квотен план", "лесе фер", и т.н. еврогейско-педероатлантически БЮРОКРАТИЧЕН жаргон.

Еми това ШОРОШОИДИТЕ съвсем прекалихте с тая БРЮКСЕЛСКА терминология бе. Вече не ви се разбира какво точно искате да кажете. То не че има какво. Кухо като лейка.

Дедо Дьорд Шорош явно плаща на количество, щото тука качество няма. Прав е браточката, целият тоя текст прилича на един БАЛКАНСКИ ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ. Омерзен съм.

04.10 2015 в 22:12

А на мен това ми звучи като някакъв тюрлю гювеч. Почва с Шенген, след това мина към Делор и Юнкер. След това не разбирам като говори за "съюза" ЕС ли има предвид или Шенген. Отнякъде дежурно излиза Кремъл и Евразийския съюз. Не знам този съюз да е бил алтернатива на ЕС за някоя от страните. В България такава теза има само Атака, но тя има много слаба, да не каже никаква подкрепа в обществото.
И цялата боза е, за да поиска накрая капитализъм без държавна намеса като решение на социални кризи. Още повече, че учените приемат, че икономическа среда лесе-фер никога не е съществувала. А бе либерал!

04.10 2015 в 20:23

Уточни. С картофи, с ориз?
Или просто с боб, колкото пръднята да минава по-лесно.

04.10 2015 в 17:00

Харесвам този автор.

04.10 2015 в 15:49

Кво му пускате текстовете на тоя по обяд бе? Може хората да се хранят! Съобразявайте се малко!