Още сблъсъци и арести на разрастващите се наново протести на Жълтите жилетки в Париж

OFFNews 16 март 2019 в 16:35 3320 3

Снимка AFP

"Жълтите жилетки" разграбиха магазини в Париж и замеряха полицията с павета по време на нарастващите наново протестни действия, продължаващи вече 18 седмици, предаде Би Би Си. 

Първоначално протестите започнаха заради повишен акциз върху горивата, но преминаха в символично движение срещу елитизма във Франция. 

Полицията използва водна струя и сълзотворен газ да разпръсне протестите, които бяха намалели значително преди да се възродят отново тази събота. Протестиращите от своя страна замервали полицията с павета в района на Триумфалната арка. 

Освен че протестите се върнаха към предишната си численост, те също така си възвърнаха характерното за тях в началото насилие. Магазини, сред които и такъв на марката "Boss", са били разграбени, а по улиците са били запалени редица пожари. 

Досега са арестувани най-малко 44 души. Службите на реда окачествиха около 1500 от общо 7-8000-те като "ултра агресивни". От началото на протестите са загинали 11 души.

Вътрешният министър на Франция Кристофър Кастанер заяви, че е разпоредил отговорът на атаките да бъде "възможно най-твърд". "Нека не се залъгваме: те търсят насилие и искат да сеят хаос в Париж", заяви Кастанер в профила си в Туитър. 

През януари правителството разпореди специални мерки за справяне с насилието по протестите, което обаче доведе до оплаквания за полицейска бруталност. 

Френският президент Имануел Макрон предложи компромисен вариант след като протестните действия се разраснаха в цялата държава. Макрон обеща 10 млрд. евро допълнителни приходи за най-бедните работници и пенсионери, но дори това не успя да потуши недоволството.

През изминалия месец той още обиколи Франция с целта да изслуша местните кметове и жители като част от т. нар. "grand débat", или "големия национален дебат". Той също така призова местните общности да се съберат и да представят идеите си за положителна промяна на Франция. В резултат на това доо този момент са проведени над 8 000 местни срещи. 

Антисемитизъм

През последните седмици също така "Жълтите жилетки" бяха обвинени в антисемитизъм след като авторитетният еврейски философ Алън Финкилкраут стана жертва на вербални нападки в Париж. 

Служители на реда трябвало да се намесят и да сформират преграда след като група от протестиращи започнали да обиждат Финкилкраут. 69-годишният академик казал пред френското издание "Le Parisien", че чул някои от тях да го наричат "мръсен ционист" и да го подканват да се хвърли в канала.

Няколко дена преди това официалните данни показали, че броят на антисемитистките атаки във Франция е нараснал със 74% през последната година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!