Червени шалове срещу жълти жилетки: демонстранти от ново движение излизат по улиците на Париж

OFFNews 27 януари 2019 в 07:05 3558 0

Ново протестно движение излиза днес по улиците на Париж, за да се противопостави на насилието, с което са съпроводени демонстрациите на жълтите жилетки.

Хиляди демонстранти, известни като foulards rouges (или червени шалове), ще маршируват по улиците на френската столица днес, за да призоват да се сложи край на насилието на протестите на жълтите жилетки, пише RFI. Полицията се подготвя за реакция при сблъсъци между представители на двете протестни движения.

Разтревожен от снимки на хора, нападнати от протестиращи жълти жилетки по време на първите им демонстрации през ноември 2018 г., Джон Кристоф Вернер решил да предприеме нещо. На 26 ноември създал от дома си в департамента Воклюз, Югоизточна Франция, страница във Фейсбук.

Днес Червените шалове на Франция има над 21 хил. последователи, повече от които приемат, че жълтите жилетки пречат на нормалния всекидневен живот. 

"Хората са уморени от блокади по пътищата. Това е лошо за бизнеса, а понякога спира и децата от училище", обяснява говорител на червените шалове Алекс Брун пред RFI.

Блокирането на пътища е обичайна практика на жълтите жилетки. 10 души бяха убити от началото на демонстрациите им, повечето от които при инциденти на или близо до блокирани пътища.

Червените шалове е движение на аполитични граждани, уверява Брун.

То бързо се разпространи в страната и пусна корени в Бордо, Бретан, Лион и много други малки градове във Франция. Ръководството му обаче се раздели.

Лоран Сюлие се обяви за говорител на отцепила се група от Червените шалове и в началото на януари събра привърженици чрез Фейсбук, които да се включат в марш в подкрепа на президента Еманюел Макрон, чиято оставка искат жълтите жилетки.

Това провокира гнева на жълтите жилетки и някои от червените шалове осъдиха Сюлие заради подкрепата му за Макрон. Членове на правителството на Макрон обаче побързаха да приветстват фракцията на Сюлие за организирания марш в подкрепа на Френската република. Главният от тях беше министърът на образованието Жан-Мишел Бланке, който на 16 януари заяви пред парламента: "Има нужда да се покаже, че националният дух е жив" по повод червените шалове.

Заради опасенията за възможни сблъсъци между червени шалове и жълти жилетки членове на управляващата партия, основана от Макрон, La République En Marche! (REM) заявиха, че няма да се включат в неделния марш.

Десетки хиляди души са заявили участие в него, но основателите на движението Червени шалове призовават последователите си да не се включват.

"Смятаме, че дебатът, иницииран от президента Макрон, е най-добрият начин да разрешим проблемите, предизвикани от жълтите жилетки, а не конфронтацията с тях на улицата", казва Брун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови