Македония затвори границата си за бежанци

Още 12 мигранти се удавиха край гръцкия остров Самос

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2016 в 11:02 5641 5

граница Македония
Напливът на мигранти от Гърция принуди Македония да затвори границата си

Македония е спряла да приема бежанци от Гърция, оставяйки около 2600 души блокирани от гръцката страна на границата. Македонската полиция е спряла бежанците в сряда по неясна причина. Властите не са намерени за коментар, пише „ABC News”. Страната предприе същите действия за два дни миналата седмица. След петмесечно свободно движение, което приключи през ноември, Македония започна да приема бежанци само от Сирия, Ирак и Афганистан. Всички други се считат за икономически мигранти и остават блокирани в Гърция. Македония по-късно ограничи транзита на бежанци и започна да пропуска само тези, отправили се за Австрия и Германия.

Междувременно телата на 12 мигранти, 8 от които деца, изплуваха на бреговете на гръцкия остров Самос, съобщиха информационните агенции. Причината е спукването на надуваемата лодка, с която групата се е опитала да премине от Турция на острова в Егейско море. При операция след инцидента гръцката брегова охрана спаси 10 други бежанци. Фаталните инциденти като този продължават да са ежедневие, като почти винаги сред мигрантите-удавници има деца.

При над 800 000 души влезли в Европа през Егейско море миналата година, повече от 3000 са удавилите се в него. Мигрантската вълна не намаля нито заради студените месеци, нито заради сделката между ЕС и Турция, при която южната ни съседка обеща да положи повече усилия за задържане на мигрантите на своя територия и ограничаване на човешкия трафик към Европа. В рамките на споразумението Анкара ще получи над 3 милиарда евро. Вчера Европейската комисия постави срок от 3 месеца на Гърция да подобри регистрацията на мигрантите, вече пристингали на островите й, като част от усилията по ограничаването на потока. Една от новите "горещи точки" за посрещане и регистриране на мигранти ще е именно на Самос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2016 в 17:21

За грантовете, нищо чудно и да е вярно, бабаджанлар, като гледам какво става из вестниците ни и онлайн изданията! Мигрантите изведнъж чудодейно се "преобразяват" на бежанци (особено ако четете "Дневник" и "Капитал"...), и от брадати мъжкари-афганистанци също тъй чудодейно се превръщат в сирийски майки с деца; да ви имам и фокусничеството вестникарско!

Псевдо Хасан ага БОДРУМЛИЯТА.

28.01 2016 в 14:57

Molja vi Offnews, kakvo e tova podvejdashto zaglavie, vse edno che sledkato Makedonzite sa si zatvorili granizite (za koeto gi razbiram), sa se udavili 12 emigranti. Sega Makedonia li e vinovna?..

28.01 2016 в 13:11

Заваляха грантовете и пак се почна с лъжите, че били бежанци. И защо Македония трябва да пропуска тази сволоч? Идва от Гърция, няма война и са нелегални имигранти

28.01 2016 в 12:40

мм, само да питам Турция поради що прибира тия 3 млрд., че не се сещам? понеже тантето се чуди къде да си ги завре ли?

28.01 2016 в 11:14

Ей такива заглавия да има по-честичко! Кога ще минирате границите?