Комисията по правосъдие на ЕП предложи да продължи наблюдението на съдебната реформа у нас

OFFNews 01 октомври 2020 в 19:52 5181 2

С 35 гласа „за“ 30 „против“ и 1 „въздържал се“ Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европеския парламент прие проекторезолюция за България, в която се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка.

Отправя се и искане комисията да използва всички други налични инструменти, включително процедури, свързани с нарушаването на европейските ценности, мярката за върховенство на закона и инструментите на бюджета.

Проекторезолюцията ще бъде обсъдена в пленарната зала в понеделник.

Проектът е изготвен от председателя на комисията испанският социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар. Като основание се посочва обмяната на мнения, направено от членовете на мониторинговата група за България на 28 август в ЕП.

Не би трябвало парите на европейските граждани да се използват за корупция и в нарушение на върховенството на закона, но това става. Това заяви евродепутатът от крайната левица Клеър Дейли и даде за пример случващото се в България.

"Това означава стотици хиляди от европейските пари, предназначени за къщи за гости и селски райони да се използват за луксозни лични вили на правителството. Това означава, че когато фермерите казват, че стотици милиони отиват за ферми, които не съществуват, министърът на земеделието да им отговаря: „Мълчете, не казвайте нищо, защото ще ни спрат парите“. Това означава подкупи за плащания за COVID-19, това означава обществени поръчки за магистрали, които се отклоняват. Това означава консултантски фирми, свързани със строителни компании със счетоводство с пари, откровено предназначени за подкупи", коментира Дейли, цитирана от БНР.

Дейли определи позицията на Съвета за свързването на върховенството на закона с отпускането на европейски средства като "много слаба".

Клеър Дейли направи изказването си на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, на което трябва да бъде разгледана и проекторезолюцията за България, която ще бъде гласувана в пленарната зала на Европарламента следващата седмица.

Ден по-рано Еврокомисията разкритикува България за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, както и за липсата на прозрачност при собствеността на медиите и атаки срещу журналисти. Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова бе категорична, че мониторингът над страната ни ще продължи, докато необходимите реформи не бъдат завършени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

02.10 2020 в 01:15

Предполагам, че разпределението на гласовете в тази комисия са както в ЕП. Явно ЕНП ще подкрепят Боко до последно. Хубаво е след това да не говорят за европейски ценности, върховенство на закона и т.н и т.н - всичко е едно голямо лицемерие щом се опре до политика и власт. Така че Туск и Сие да го духат - загубиха доста гласове в България.

10372

1

elbarbudo

01.10 2020 в 21:27

И какво от това?