Франция може да поиска отмяна на митническия съюз с Турция

OFFNews 09 ноември 2020 в 14:19 8348 0

Еманюел Макрон

Френското правителство смята да предложи на Европейския съвет да отмени митническия съюз с Турция, съобщава френското радио Europe 1, като се позовава на свои източници.

"Тази санкция е в отговор на агресивната реторика на турския президент Ердоган, насочена по-специално към френския президент, и на нападателната политика на Турция в Средиземноморието", допълва радиото.

Според източници на Europe 1 в четвъртък външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан е предупредил турския президент за възможни европейски санкции, ако страната продължи с нападателната си политика в Източното Средиземноморие и с декларации на "омраза" по отношение на Еманюел Макрон, обвинявам в тях в ислямофобия. Министърът не е посочил от какъв род ще са санкциите. Според Europe 1 става въпрос за анулиране на митническия съюз между Турция и Европа.

Съюзът осигурява безмитен внос и износ. "В рамките на правителството се потвърждава, че този вариант се проучва, но ще е необходимо съгласието на останалите правителствени ръководители на съюза", уточнява радиото. Според френската медия с това предложение Франция иска да покаже, че е в челните позиции на съпротивата на политиката на Реджеп Тайип Ердоган за дестабилизация. И че, докато Франция води война срещу политическия ислям, турският президент се представя като защитник на мюсюлманите срещу това, което той нарича "кампания на омраза", водена от Франция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!