Анкара разследва Шарли Ебдо и плаши със съд за подигравката с Ердоган

OFFNews 28 октомври 2020 в 14:05 5590 4

Снимка архив

Турция се закани да предприеме "съдебни и дипломатически действия" заради карикатурата на президента Реджеп Тайип Ердоган във френското сатирично издание "Шарли Ебдо", предава Ройтерс. 

Това съобщи днес дирекцията по комуникациите на турското президентство. В изявлението се казва още:

"Нашият народ не трябва да се съмнява, че всички необходими правни и дипломатически стъпки ще бъдат направени срещу въпросната карикатура. Нашата битка срещу тези груби, злонамерени и обидни действия ще продължи докрай с разум, но и решимост."

По-рано през деня турски медии съобщиха, че турската прокуратура е започнала разследване срещу "Шарли Ебдо."

Освен това през деня турски политици осъдиха карикатурата, определяйки я като опит за "разпространяване на културен расизъм и омраза."

Карикатурата на турския президент е публикувана на фона на напрежението между Париж и Анкара след убийството на френския учител Самюел Пати и последвалото изказване на Макрон, който се обяви в защита на свободата на словото и респективно - на карикатурите. Това изказване пък провокира призива на Ердоган за бойкот на френските стоки. 

Освен в Турция и няколко държави в Близкия изток обявиха бойкот на френските стоки. В някои от тях се проведоха и демонстрации срещу Макрон. На този фон днес президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси заяви, че свободата на словото трябва да спре, ако обижда мюсюлманите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

4

Sashkavas

28.10 2020 в 15:51

А може би френските политици знаят много добре какво правят и го правят нарочно ? Сега виновен за всичко ще е исляма, Ердоган а те ще влязат в ролята на спасители на родината, на която иначе и разкатаха фамилията покрай некадърното управление на ковид кризата.

4038

3

NelSun

28.10 2020 в 15:29

В този случай смелостта на французите граничи с глупостта.

11982

2

leomesi

28.10 2020 в 15:22

Тия май са сбъркали с кого да се подиграват. Тва едва ли ще остане без последствия, знаейки колко честолюбив е Ердоган.
 
X

Да помогнем на украинските деца!