Фон дер Лайен направи крачка назад в ангажимента за налагане на върховенство на закона в Източна Европа

Тези страни не трябва да бъдат притискани, а финансови санкции да се налагат само в краен случай - заяви тя в интервю

OFFNews 19 юли 2019 в 10:26 10203 3

Страните от Източна Европа не трябва да бъдат притискани, смята избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА и БТА.

Финансови санкции ще бъдат налагани само като крайна мярка, казва в интервю Фон дер Лайен, която обеща да предприеме мерки за поддържане на върховенството на закона.

Тя подкрепя отстъпчивата си позиция с думите, че "в Централна и Източна Европа мнозина имат усещането, че не са изцяло приети".

Опасенията, че "г-жа Фон дер Лайен е изключително предпазлива в ангажиментите си за налагане на върховенството на правото и общо европейско правосъдие" мотивираха българският евродепутат от Демократична България Радан Кънев да не подкрепи кандидатурата ѝ. "По всичко личи, че цената на подкрепата за нея е била смекчаване на политиката към държавите с процедура по чл. 7 (Полша и Унгария) и тези с мониторинг (България и Румъния)", коментира тогава той.

В интервюто си Фон дер Лайен намеква, че Италия може да получи отстъпки по отношение на бюджета си с думите, че европейските правила имат голяма гъвкавост, която може да се използва за насърчаване на инвестициите.

Новоизбраният председател на ЕК призова и към солидарност със страните, принудени да се сблъскват с проблема на миграцията, предаде ТАСС. В интервю за в. "Паис" тя подчертава, че Италия иска да реформира системата за даване на убежище, предвидена в споразумението от Дъблин. "Длъжна съм да призная, че ми е интересно как е могло да бъде подписано толкова неудачно споразумение", добави тя.

"Разбирам, че страните, които са външни граници на ЕС, не искат да продължават да решават сами проблемите на миграцията. Те заслужават нашата солидарност", заяви Фон дер Лайен. "Вече видяхме, че миграцията не е явление, което ще изчезне", предупреди тя. "Но в същото време сме длъжни да търсим хуманни решения".

Необходими са големи инвестиции в Африка, за да намалее миграционния натиск. Трябва да се води и борба с организираната престъпност, да се реформира споразумението от Дъблин и да се гарантира, че Шенген ще може да оцелее, като едновременно това се защитават границите, добави Фон дер Лайен. "Спасяването на животи винаги е наше задължение, но само то не решава основния въпрос", подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

20.07 2019 в 02:30

Фон дер Лайнен ПО ПРИНЦИП не може да реши никакви, и ничии проблеми. Тя е никоя - никой не я е избирал за това място.
А лично на мене, приятелката на комсомолската секретарка от ГДР-то от ония години, ми е реално противна.

8959

2

Станчо Панса

19.07 2019 в 10:48

Плати си вересиите за Българските гласове.

3811

1

Toni2019

19.07 2019 в 10:36

Аз пък се надявах лека женица да реши проблема на 7 милиона българи с мафията и корумпираното правителство.