Фон дер Лайен на дебата за ЕК: Възраждане са приятели на Путин и искат да унищожат ЕС (видео)

OFFNews 23 май 2024 в 19:45 7660 8

Дебатът между водещите кандидати за председател на ЕК

Снимка European Union 2024 - EP

Дебатът между водещите кандидати за председател на ЕК

Войната в Украйна, отбраната на Европа и демокрацията бяха сред горещите теми в дебата между водещите кандидати за председател на Европейската комисия.

Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Обнови Европа), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска народна партия), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и Никола Шмит (Люксембург, Партия на европейските социалисти) участваха в дебата, организиран от Европейския съюз за радиоразпръскване EBU в сътрудничество с европейските политически партии и Европейския парламент.

Трябва да продължим подкрепата за Украйна и да подобрим собствената си отбрана. Военното производство в ЕС трябва да бъде подобрено, заяви Урсула фон дер Лайен. 

Тя каза, че са важни принципите за сътрудничество при определянето на следващия ръководител на ЕК. Според нея сътрудничество може да има с европейските партии, които защитават ЕС, върховенството на правото и Украйна, и са против руския президент Владимир Путин.

Фон дер Лайен посочи поименно няколко партии в ЕС, които не попадат в тази група и сред тях спомена българската партия "Възраждане".

Тези партии - "Национален сбор" във Франция, "Конфедерация" в Полша, "Алтернатива за Германия", "Възраждане" имат различни принципи и имена, но всички те са приятели на Путин и искат да унищожат ЕС. Ние няма да го допуснем, каза Фон дер Лайен.

Сандро Гоци изрази надежда войната в Украйна да бъде спечелена от Киев. Искаме европейско отбранително производство. Няма сигурност без култура и образование, каза той.

Тери Райнтке определи въпроса за сътрудничеството в сигурността и отбраната като ключов за Европа. Има нужда от европейски отбранителен фонд и трябва да отпадне единодушието при приемането на европейските външнополитически решения, заяви тя.

Най-голямата заплаха е възходът на крайната десница, която се стреми да подкопае ЕС. Има разкрития, че крайнодесни европейски политици работят с Русия и Китай, каза Райнтке.

Никола Шмит настоява да не се дават толкова пари за въоръжение и за Украйна. Не избираме заплахите, пред които се изправяме, твърди той.

Трябва да влагаме средства в отбраната, без това да означава да не инвестираме в сближаването на обществото. Всеки би искал мир, но въпросът е при какви условия, заяви кандидатът на Партията на европейските социалисти.

Валтер Байер настоява за прекратяване на огъня в Украйна: "Искам възстановяване на Украйна, ЕС не предприема стъпки за дипломатическо решение". Той твърди, че решение не може да бъде намерено на бойното поле.

Кандидатът на крайната левица изрази съмнение в необходимостта от повече разходи за отбрана.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -885

    8

    nms

    24.05 2024 в 08:52

    Ами както много неща в реалния живот и тук има баланс. Ако лжбт либералите се захранват от фондации, НПО и директно от САЩ то на другата страна ще са тия захранвани от китай/русия и арабите.
    Много им се иска на някои да заобиколят третия закон на чичо Нютон или да го използват в своя полза, но все не им се получава

    1246

    7

    БотоксПутю

    24.05 2024 в 02:41

    Всичкото що е социалист и левист се оказва в кюпа на Путювоидите? Демек Путюландия е най-социалната държава.

    -1995

    6

    Гьорче2

    24.05 2024 в 01:23

    Типично за Всички пУтниколюбци:

    През януари 2011 г. Ксавие Бетел твърди, че Шмит е упражнил неправомерно влияние върху полицията на Великото херцогство, за да оттегли обвиненията срещу 18-годишния му син предишния месец. Шмит отрече помощта му за сина му да представлява неправомерно влияние, като каза, че „съвестта му е чиста“.

    -1995

    5

    Гьорче2

    24.05 2024 в 01:19

    Тоя Валтер егсти гнусната държава са австрия, а за Шмит от Роза Люксембурговоявно иска повече Пари и Внимание за израел! Гнус!!!

    800

    4

    Възраждам. Израждам. Говоря от Варна
    Без мозък се пеня като автоматична пералня ,о бляна
    С дар слово ,възпитан ,дикция, вратле малко кирливо
    Европа ми каза че съм сволоч свенлива
    Гласувай за мен ,нов портфейл по нета ще купя
    2 ри ще стана и всички аз вас ще надупя
    Бъдеще ,пропаст ,потрет бащински хлипа
    Господ да пази България ,дано да политне

    605

    3

    Telluris Malus

    23.05 2024 в 20:28

    Крайно десните подкрепяли Путин, но като гледам изявленията на левите и виждам путиновите идеи.

    9342

    2

    Анализи

    23.05 2024 в 20:18

    Прекрасно, че израждане е идентифицирана като вражеска палтия, приятел на сатрапа фашист путин.

    1010

    1

    ПР

    23.05 2024 в 20:04

    Прочухме се,ей!
    Адски е права.
     
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София