Оланд подкрепи европейския план на Станишев за младите хора

OFFNews Последна промяна на 12 март 2016 в 20:32 2746 2

На среща в Париж френският президент Франсоа Оланд и левите подкрепиха Плана на Станишев за младежта.

„Тази среща е историческа, първа по рода си, защото на нея се очертаха решения, важни за живота на всеки европеец. На нея ние, левите, се обединихме около обща визия за реформи в Европа. Доволен съм, че инициативата на ПЕС за европейски план за младите хора получи такава широка подкрепа. Първата стъпка от реализирането на Плана е превръщането на младежката гаранция в постоянно действащ инструмент, увеличаването на нейния ресурс до 21 млрд. евро и разширяването на обхвата й до 30-годишните младежи. Това ще даде шанс в живота на хиляди млади европейци. Продължаваме политическата дискусия за икономически мерки и за изпълнение на Плана „Маршал“ за младежта с нашите премиери, както и с парламентарната група и партиите-членки на ПЕС. Домакин на следващата ни среща ще е Матео Ренци.“ - заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещата в Елисейския дворец.

Левите лидери се съгласиха, че Европа има нужда от повече инвестиции, за да постигне качествена заетост и икономически растеж.

„Левите в Европа сме обединени от ценности. Трудно ще намерите общи позиции между Меркел и Орбан по темата за бежанците. Ние сме категорични, че Европа трябва да спре да преминава от криза в криза. Европейските социалисти са единствените, които са в състояние да дадат ясна визия и да предложат смели решения. Показваме лидерство и решителност. Гражданите на Европа искат визия и действия.“, коментира Станишев.

„Радвам се, че и премиерът на Гърция Алексис Ципрас взе участие в дискусията. Той вижда правилността на предложенията ни и даде подкрепата си за принципите на Програмата за прогресивни реформи и Плана „Маршал“ за младежта. По време на двустранната ми среща коментирахме взаимодействието и единението на всички прогресивни сили в Европа, за да върнем надеждата.“, коментира Станишев.

В срещата на върха се включиха вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, премиерите на Италия и Португалия Матео Ренци и Антонио Коща, канцлерът на Австрия Вернер Файман, премиерите на Швеция, Малта и Чехия Стефан Льовен, Джоузеф Мускат и Бохуслав Сободка. В дискусията участваха и председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, Федерика Могерени, Франс Тимерманс и други комисари от лявото политическо семейство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови