ЕС приема европейски механизъм 'Магнитски'

OFFNews 06 декември 2020 в 18:46 2157 0

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз се очаква да приемат на заседанието си в Брюксел в понеделник европейски еквивалент на американския закон "Магнитски", предаде БНР.

Със закона "Магнитски", приет от Конгреса на САЩ, американското правителство може да защити жертви на репресии и нарушения на човешките права вследствие на разкрити случаи на корупция по високите етажи.

Според запознати санкционният режим ще се нарича "Рамка на ЕС за човешките права" или "Глобален санкционен режим на ЕС заради човешките права". Санкциите трябва да включват забрана за влизане в Общността, както и замразяване на активи на територията на съюза, съобщава БНР.

Механизмът ще се прилага за много сериозни нарушения на човешките права по целия свят. Сред тях са геноцид, престъпления срещу човечеството, произволни арести, мъчения, робство, сексуално или основано на пола насилие, трафик на хора и дори нарушението на правото на мирно събиране или сдружаване.

Външните министри на страните членки ще дебатират още развоя на събитията, свързани с Турция, приоритетите на трансатлантическото сътрудничество, ситуацията в Грузия и Венецуела след парламентарните избори.

Същевременно министрите по европейските въпроси ще обсъждат на видеоконференция хода на преговорите между ЕС и Обединеното кралство. Също така те ще подготвят заседанието на европейските лидери в четвъртък и петък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews