ЕС подема силова операция против морския трафик на мигранти

OFFNews 07 октомври 2015 в 07:19 4133 2

Сомалийско бебе

Снимка АП

Сомалийско момиченце, родено на германски кораб, е „кръстник” на новата операция на ЕС против трафика на хора в Средиземно море.

Европейският съюз започва нова операция за прехващане на корабите, които нелегално прекарват мигранти през южните райони на Средиземно море, съобщи Би Би Си.

Участниците в операция „София” (Sophia) ще имат възможност да се качват на борда на съдове, за които се подозира, че служат за трафик на хора, да ги обискират, задържат и отклоняват от поетия курс.

Досега кораби на страните от ЕС бяха използвани само за наблюдение и спасителни операции.

От началото на тази година 130 000 мигранти и бежанци пресякоха морето до Европа от северноафриканските брегове. Над 2700 души се удавиха при такива опити. Най-опасните пътувания са от Либия до Италия, макар и повечето мигранти сега да избират маршрута през Турция и Гърция. Най-много мигранти загинаха във вълните през април – над 1200 души.

Първата фаза на операцията на ЕС, наречена EUNavfor Med (от „Морска сила за Средиземноморието”), започна през юни, но се ограничаваше до морски надзор за засичане на корабите на контрабандисти и за преценка на маршутите за трафик на хора от Либия към Италия и Малта.

Операция „София” - втората фаза - е наречена по името на бебето, което отпътувала от Либия спасена сомалийка роди през август на борда на германска фрегата.

Италианският контраадмирал Енрико Кредендино командва операцията. От щаба си в Рим той ще координира действията на няколко бойни кораба от ЕС, включително британската фрегата „Ричмонд”.

През септември Федерика Могерини, еврокомисар по външните работи беше заявила: „Ние ще имаме възможността да обискираме и задържаме кораби в Средиземно море и да арестуваме заподозрените контрабандисти и трафиканти, за да бъдат те предадени на италианското правосъдие”.

Също миналия месец мисия на Европейския парламент посети център за временно настаняване на бежанци в Лампедуза, Италия, съобщи по-рано пресслужбата на ЕП. Участващите в нея депутати тези дни разказаха в парламентарна комисия за мащабите и опасностите на „морското каналджийство”.

Засега не е ясно дали новите мерки ще намалят на практика плаванията, организирани от трафиканти, е предал кореспондентът на Би Би Си в Рим. Той е добавил, че ЕС би искал да действа и в либийски териториални води, но това не е възможно без одобрение на Съвета за сигурност на ООН или на самата Либия.

Висш експерт по миграцията е предупредил, че морската операция ще се провали, ако ЕС не се бори също с бандите каналджии в Европа. „Транснационалните престъпни кръгове от трафиканти са същите, които са въвлечени контрабандата на оръжия и наркотици”, е пояснил Еугенио Амбрози от Международната организация по миграцията.

„Ако усилията на ЕС бъдат съсредоточени само върху корабите, ядрото на престъпниците остава непокътнато”, е подчертал Амбрози.

Вероятно мигрантската криза ще бъде сред проблемите, поставени днес в Страсбург от германския канцлер г-жа Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд в тяхното съвместно обръщение към Европейския парламент, което се очаква с голям интерес. Единствената досега такава изява е предприета през 1989 г. от предшествениците им Хелмут Кол и Франсоа Митеран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!