Експериментът с безусловен базов доход във Финландия не е намалил безработицата

OFFNews 09 февруари 2019 в 12:35 4056 4

Експериментът с безусловния базов доход (ББД) във Финландия не постига желаните резултати. Предварителните резултати сочат, че хората се чувстват по-щастливи, но са все така безработни.

От януари 2017 г. до декември 2018 г. 2000 безработни финландци получаваха безусловен месечен доход в размер на 560 евро. Целта беше да се изследва дали гарантираната финансова сигурност и замяната на социални помощи с безусловен доход ще помогне на хората да намерят работа.

В експеримента участваха две групи - контролна група, която е получавала социални помощи, и групата, на която е бил осигурен ББД. Според доклада, който е сформиран на база резултатите от първата година от експеримента, получателите на ББД са работили средно само 0.5 дни повече. Получателите на ББД обаче имали усещането, че се чувстват по-щастливи и са подложени на по-малко стрес.

Министърът на здравеопазването и социалните въпроси Пирко Матила оцени влиянието на базовия доход върху безработицата като "пренебрежителен". Главният икономист на експеримента Ото Каниайнен пък заяви, че резултатите не са изненадващи. "На икономистите от много време им е звестно, че финансовите стимули не работят по начина, по който някои хора очакват", допълва той.

Финландия беше първата европейска държава, която изпробва идеята за безусловен базов доход. Експериментът бе проведен от финландска държавна агенция, а участниците бяха произволно избрани 2000 граждани, които получаваха социални помощи за безработни, независимо дали полагаха усилия да търсят заетост.

Инициативата на финландското правителство привлече международен интерес, но резултатите от експеримента повдигат въпроси за това колко всъщност е ефективна подобна стратегия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

09.02 2019 в 18:53

Красимире,
ти си нещастна отрепка и боклук ....синовете ми 4(четири)години работиха във Финландия,така че,имам някои съображения за да напиша това,а ти лайнар такъв какво можеш да кажеш по въпроса,освен да пишеш неща на които дори смисъла не разбираш....

6145

1

kokoten

09.02 2019 в 12:44

Финландия не е мерило за нищо....такива смотаняци дори Оруел не може да измисли....

 
X

Да помогнем на украинските деца!