ЕК предлага поне 5 г. затвор и солена глоба за нарушаване на европейските санкции

OFFNews 02 декември 2022 в 14:24 1325 0

ЕК

Снимка Архив

ЕК

Поне 5 г. затвор и глоба най-малко 5% от общия оборот в световен мащаб на правното лице или компанията, които си позволят да нарушат европейските санкции. Това предвижда предложението на Европейската комисия за наказание на пренебрегналите санкциите на ЕС, съобщи БНР.

Нарушенията включват "заобикаляне или опит за заобикаляне на ограничителните мерки чрез укриване на средства или на факт, че определен човек е краен собственик на тези средства", се пояснява в предложението.

По повод финансовите санкции от ЕК обясняват, че става дума за оборота от предишната година преди да бъде взето решението за ограничителните мерки.

Предложението е в контекста на санкциите срещу Русия заради агресията в Украйна. В него са пояснени и действия, заради които санкциите ще се налагат.

Става дума за случаи, при които се дават икономически ресурси на човек или фирма в санкционния списък, незамразяване на попаднали в него авоари, допускане на хора от този списък на територията на страна членка и дори тяхно транзитно преминаване.

На наказателно преследване ще подлежи и търговията със стоки и услуги, чиито внос, износ, продажба, закупуване, трансфер, транзит или транспорт са забранени или ограничени, осигуряване на финансови, правни услуги и данъчни консултации.

Предложението трябва да бъде обсъдено от Европейския парламент и Съвета като част от съвместната законодателна процедура.

В края на ноември Съветът на ЕС прие единодушно решение да добави нарушаването на европейските санкции към списъка на "престъпленията на ЕС". Този списък е част от европейското законодателство. От съвета обясниха, че сега държавите от ЕС имат различни определения за това какво представлява нарушение на санкциите и какви наказания трябва да се прилагат в такива случаи. А това може да доведе до различна степен на прилагане на санкциите и до опасност от заобикаляне на мерките. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови