Съветът на ЕС: Нарушаването на европейските санкции вече става престъпление като тероризма и трафика на хора

OFFNews 28 ноември 2022 в 14:18 1092 1

ЕС

Снимка Архив

Съветът на ЕС причисли към престъпленията и заобикалянето на европейските санкции.

Съветът на ЕС е приел единодушно решение да добави нарушаването на европейските санкции към списъка на "престъпленията на ЕС". Този списък е част от европейското законодателство, съобщи БТА.

ЕС прие санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна и е от съществено значение тези мерки да бъдат изцяло приложени, се посочва в съобщение на Съвета на ЕС. Засега държавите от ЕС имат различни определения за това какво представлява нарушение на санкциите и какви наказания трябва да се прилагат в такива случаи. Това може да доведе до различна степен на прилагане на санкциите и до опасност от заобикаляне на мерките. А това може да позволи на санкционираните да запазят достъп до своето имущество и да поддържат режими, към които са насочени мерките на ЕС, се пояснява в съобщението.

Включването на нарушаването на санкциите в списъка на "престъпленията на ЕС" е първата от двете стъпки за осигуряване на сходно прилагане на санкциите в целия ЕС и за пресичане на опитите за заобикаляне или нарушаване на европейските мерки. След днешното решение следва Европейската комисия да представи предложение за правила за определяне на престъпления и наказания при нарушаване на санкциите. Предложението на ЕК ще подлежи на одобрение от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Според действащите правила "престъпленията на ЕС" са тероризмът, трафикът на хора и сексуалната експлоатация на жени и деца, незаконният трафик на наркотици и оръжия, прането на пари, корупцията, подправянето на разплащателни средства, компютърните престъпления и организираната престъпност.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -240

  1

  редовно четящ

  28.11 2022 в 19:22

  Да му мислят нашите мутро-терористи! Воглаве с (п)резидента!
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София