Брюксел готви най-сериозните санкции срещу Русия, прилагани някога от ЕС

OFFNews 24 февруари 2022 в 10:16 6604 1

Срещу Русия ще бъдат наложени най-сериозните санкции, прилагани някога от Европейския съюз, стана ясно от думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

Европейската комисия ще предложи днес на извънредното заседание на Европейския съвет, посветено на войната в Украйна, нови мащабни санкции срещу Москва. Санкциите ще засягат стратегически области от руската икономика, ще включват спиране на достъпа на Русия до ключови пазари и технологии, както и запор на руско имущество, уточни Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК осъди "варварската атака" срещу Украйна, предприета от Русия с "цинични оправдания". Това е нападение срещу свободна и независима страна, невинни хора умират или се страхуват за живота си, добави тя. Европа стои зад Украйна, ще държим руския президент Владимир Путин отговорен, каза Фон дер Лайен.

Борел определи новините за руското нападение срещу Украйна като "най-тъмните часове" от края на Втората световна война. Той заяви, че за Русия предстои "невиждана изолация".

ЕК, посланиците от НАТО и ръководството на Европейския парламент ще заседават днес извънредно. Довечера в Брюксел е насрочено извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, на което ще бъдат обсъдени предложенията на комисията за разширяване на санкциите срещу Москва.

С новия пакет ЕС ще разшири обхвата на ограничителните мерки, за да попаднат под него всичките 351 членове на руската Държавна дума, които на 15 февруари гласуваха в подкрепа на призива към Владимир Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови