Заради кризата с Украйна Съветът на ЕС поставя 'под карантина' 555 руснаци и 52 институции от федерацията

Отговорът на Москва на американските санкции ще е силен и чувствителен. Путин обеща да оборудва флота и армията по последна дума на техниката

OFFNews 23 февруари 2022 в 19:47 8355 3

Съветът на ЕС прие пакет от мерки в отговор на решението на Русия да признае контролираните от сепаратистите райони на Донецка и Луганска за независими субекти и последвалото решение за изпращане на руски войски в тях, гласи съобщение за медиите на Съвета на ЕС.

"Подобни решения са незаконни и неприемливи. Те нарушават международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна, международните ангажименти на самата Русия и допълнително ескалират кризата", каза Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, цитиран от БТА.

С новия пакет ЕС ще разшири обхвата на ограничителните мерки, за да попаднат под него всичките 351 членове на руската Държавна дума, които на 15 февруари гласуваха в подкрепа на призива към Владимир Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Освен това целенасочени ограничителни мерки ще бъдат наложени на още 27 високопоставени физически и юридически лица, които са изиграли роля в подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Сред тях са членове на правителството, които са участвали в незаконните решения; банки и бизнесмени/олигарси, които подкрепят финансово или материално руските операции на територията на Донецк и Луганск или се облагодетелстват от тях; висши военни, които са играли роля в действията за дестабилизация; и лица, отговорни за воденето на дезинформационна война срещу Украйна.

Ограничителните мерки включват замразяване на активите и забрана за предоставяне на средства на изброените лица и институции. Освен това забраната за пътуване, приложима към включените в списъка лица, не им позволява да влизат или да преминават транзитно през територията на ЕС.

Също така влизат в сила ограничения върху икономическите отношения с контролираните от сепаратистите райони на Донецка и Луганска област.

Новите мерки ще бъдат насочени към търговията на двете области към и от ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица ясно ще усетят икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия. С днешното решение ще бъде въведена по-специално забрана за внос на стоки от контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област, ограничения върху търговията и инвестициите, свързани с определени икономически сектори, забрана за предоставяне на туристически услуги и забрана за износ на определени стоки и технологии.

Съветът на ЕС въвежда и забрана за финансиране на отделни сектори на Русия, нейното правителство и Централната банка. Чрез ограничаване на възможностите на руската държава и правителство за достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС Брюксел цели да ограничи финансирането на ескалиращи напрежението и агресивни политики.

ЕС настоява Русия да отмени признаването на контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна и да спазва поетите ангажименти.

От информацията за медиите става ясно, че ЕС е готов бързо да приеме по-широкообхватни политически и икономически санкции в случай на необходимост.

Съответните правни актове, включително имената на съответните лица, ще бъдат публикувани скоро в Официален вестник.

С днешните допълнителни списъци ограничителните мерки във връзка с кризата около Украйна ще се прилагат спрямо общо 555 физически лица и 52 институции.

Утре вечер председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свиква извънредна среща на лидерите от ЕС заради кризата с Украйна, на което се очаква да присъства и българският премиер Кирил Петков.

Отговорът

Русия обеща да отговори на американските санкции и започна да евакуира посолството си в Киев. В същото време президентът Владимир Путин поздрави сънародниците си по случай Деня на защитника на отечеството и обеща и занапред да модернизира армията и флота.

В официална позиция на министерството на външните работи в Москва се посочва, че руският отговор на американските санкции ще бъде "силен, не задължително симетричен, но проверен и чувствителен за американската страна".

От ведомството допълват, че Русия е доказала способността си да минимизира щетите от санкциите, както и че санкционният натиск не може да повлияе на решимостта ѝ твърдо да отстоява интересите си.

Последният пакет от американски санкции "е в съответствие с продължаващите опити на Вашингтон да промени курса на Русия", се казва в изявлението руското МВнР.

Москва подчертава "очевидната безполезност на усилията, положени през годините за възпрепятстване на развитието на нашата икономика", добавяйки, че действията на САЩ срещу Русия са "неефективни и контрапродуктивни от гледна точка на американските интереси", съобщи БНР.

Вашингтон прибягва до "изнудване, сплашване и заплахи", тъй като иска "еднополюсен свят", пише още руското външно министерството.

"Нека "крясъците" от страна на САЩ бъдат последвани от техните сателити и клиенти, които напълно загубиха своята независимост. Ние сме отворени за дипломация, основана на принципите на взаимно уважение, равенство и зачитане на интересите на другия", посочва още външното министерство на Русия.

Путин отново потвърди, че Русия остава открита за честен диалог и търсене на дипломатическа развръзка на най-сложните проблеми.

"Затова и занапред ще развиваме и усъвършенстваме армията и флота. Ще се стремим да увеличаваме тяхната ефективност и да ги оборудваме по последната дума на техниката", обяви Путин в телевизионно обръщение по повод Деня на защитника на отечеството.

Междувременно започна обявеното вчера евакуиране на руското посолство в Киев и генералните консулства в Одеса, Харков и Лвов.

От руското министерство на външните работи отбелязаха, че от 2014г. дипломатическите представителства са обект на нападения, заплахи и провокации, на които официален Киев не е реагирал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

24.02 2022 в 05:39

А одеве обяви война. А сега да видим кои бабички и изклецани старци-джендърчета ще му се изправят.

23293

4

Стефан

23.02 2022 в 23:41

Путин не обеща, а констатира че руската армия превъзхожда другите армии:)

Това не са детските хвалби "баща ми е по-силен от твоя баща". Това е реална сметка. Руснаците не се интересуват от превъзходството в настъпателните средства, макар че го имат. Те имат реално превъзходство в отбранителните възможности, и значи техните обекти и територия са неуязвими, или трудно уязвими. С което приключват и разправиите.

-8580

1

Гордата Росииска армия тъне в лукс

https://vk.com/wall-123538639_2193113